Mennyiség és Minőség dilemmája

Hol vannak a megfelelő jelöltek?

A munkaerőpiac folyamatosan változik, és a cégeknek egyre nagyobb kihívást jelent a megfelelő jelöltek megtalálása. A hagyományos álláshirdetések gyakran nem hozzák meg a kívánt eredményt, sem minőségben, sem mennyiségben. De miért is van ez így, és mit tehetnek a cégek a helyzet javítása érdekében? Hol vannak a megfelelő szakemberek?

A hagyományos álláshirdetések korlátai

A hagyományos álláshirdetések számos problémát vetnek fel. Először is, a hirdetések gyakran nem érik el a megfelelő célközönséget. Azok a jelöltek, akik a legjobban megfelelnének a pozíciónak, sokszor nem is találkoznak a hirdetéssel, mert már stabil munkakörnyezetben dolgoznak, és nem aktív álláskeresők. Ezzel szemben a számtalan jelentkező közül sokan nem rendelkeznek a szükséges képzettséggel és tapasztalattal, így a cégeknek rengeteg időt és energiát kell fordítaniuk a szűrésre és az interjúztatásra, hogy megtalálják a megfelelő jelölteket.

A nem megfelelő jelöltek kiválasztása komoly következményekkel járhat. Az idő- és erőforrás-pazarlás mellett a rosszul kiválasztott munkaerő negatív hatással lehet a meglévő csapat moráljára és a cég teljesítményére is. Ha egy új alkalmazottról kiderül, hogy nem a megfelelő jelölt és nem felel meg az elvárásoknak, akkor akár már a próbaidő alatt felmondhat, ami további költségeket és időveszteséget okoz a cégnek.

A Minőség és Mennyiség dilemmája

Az egyik legnagyobb kihívás a munkaerőpiacon egy megüresedett pozíció betöltésekor a minőség és mennyiség kényes egyensúlyának megtalálása. Új ügyfeleinkkel való első tárgyalás során gyakran említik nekünk a hagyományos álláshirdetések költségességét és a beérkezett jelentkezők minőségének és mennyiségének hiányosságait. A hagyományos álláshirdetések gyakran vagy túl sok, vagy túl kevés jelentkezőt vonzanak. A tömeges jelentkezések esetében a cégeknek rengeteg időt és energiát kell fordítaniuk a nem megfelelő jelöltek kiszűrésére. Ez lelassítja a toborzási folyamatot, és növeli a költségeket.

Ezzel szemben a nehezen betölthető pozíciók esetében, ahol specifikus szaktudás és tapasztalat szükséges, gyakran alig érkezik jelentkezés, nem is beszélve a megfelelő jelöltekről! Az ilyen pozíciók betöltése különösen nagy kihívást jelent, mivel a legjobb szakemberek gyakran nem keresnek aktívan munkát, és a hagyományos hirdetésekkel nem érhetők el. Őket gyakran a fejvadászok mozgatják egyik állásból a másikba.

Mit tehetnek a cégek?

A cégeknek új megközelítéseket kell alkalmazniuk a toborzás terén. Az egyik leghatékonyabb módszer a fejvadász cégek bevonása, amelyek szakértői segítséget nyújtanak a megfelelő jelöltek felkutatásában. Nem csupán a vezetői pozíciókban érdemes segítséget kérni, hanem akár más pozíciók esetében is, hogy hosszú távon a megfelelő jelölt tölthesse be a pozíciót. Az Ijobnál például egy 45 pontos követelménylistát dolgoztunk ki, amely részletesen lefedi a munkaadó elvárásait, beleértve a szakmai képzettséget, tapasztalatot és egyéb fontos szempontokat. Ennek a listának köszönhetően hatékonyan tudjuk előszűrni a jelentkezőket, és csak azokat a jelölteket küldjük tovább, akik valóban megfelelnek a cég igényeinek.

Továbbá, a cégeknek érdemes lehet alternatív juttatásokkal vonzóbbá tenni a pozíciókat. A rugalmas munkaidő, home office lehetőségek, szakmai fejlődési lehetőségek és egészségügyi juttatások mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cég vonzóbbá váljon a potenciális jelöltek számára.

Összegzés

A hagyományos álláshirdetések nem mindig bizonyulnak hatékonynak a megfelelő jelöltek megtalálásában. A cégeknek új megközelítéseket kell alkalmazniuk, hogy hatékonyabban szűrhessék ki a jelentkezőket, és megtalálják a legalkalmasabb jelölteket. A fejvadász cégek bevonása, a részletes követelménylisták alkalmazása és az alternatív juttatások mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a cégek sikeresen navigáljanak a munkaerőpiaci kihívások között. Érdemes mérlegelni, hogy a hirdetés vagy a toborzás a költséghatékonyabb, illetve gyorsabb megoldás a megfelelő jelölt megtalálására.

Az Ijobnál minden eszköz és tapasztalat rendelkezésünkre áll ahhoz, hogy segítsünk a cégeknek megtalálni a megfelelő jelölteket és kezelni a toborzási kihívásokat. Ha bármilyen kérdésed van, vagy további információra van szükséged, ne habozz felvenni velünk a kapcsolatot!

Miért érdemes minket választanod? 

  • Sikerdíjért dolgozunk, így csak akkor kell fizetned, ha tényleg elégedett vagy az általunk küldött jelölttel!
  • 45 pontos követelménylistánk segít abban, hogy mélyrehatóan megismerjük az igényeidet, így olyan jelölteket küldünk csak neked, akik ennek megfelelőek.
  • 8-10 munkanapon belül küldünk neked jelölteket.
  • Tapasztalatunk, legújabb recruiter technikáink és adatbázisaink lehetővé teszik, hogy felkutassuk számodra az ideális jelölteket!
  • Garanciát vállalunk az általunk küldött jelöltekre.