Hirdetés vagy toborzás?

Melyiket helyezzük fókuszba?

Gyakrabban merül fel a kérdés egyre több munkaadónál. Melyik a gyorsabb, a hatékonyabb, a költségkímélőbb? Nehéz egyértelmű választ adni, mert pozíciónként is eltérő lehet az ideális munkaerő megtalálásának a módja. Abban biztosak lehetünk, hogy az elmúlt évek megerősítettek mindenkit abban, az igazán jó munkaerő ritkán keres állást.

A megfelelő munkaerő kiválasztása az első alkalommal

A jó szakembert általában a munkaadója megbecsüli, próbál számára megfelelő körülményeket biztosítani minden szempontból. Amennyiben mégis munkahely váltásra kerül a sor, a legtöbb minőségi munkavállalónak már megvan az új munkahelye ahol várják őt. Az igazán jó szakemberek nagy általánosságban nem a hirdetési portálokon keresgélnek állást és nem küldözgetnek önéletrajzokat. Ezt az állítást megerősíti partnereink visszajelzése is, hogy nem a pályázók mennyiségével, hanem a minőségével van a baj.

Egy hirdetésre akár több száz pályázat is érkezik de a CV-k elolvasását követően csak nagyon kevés jó akad fenn a rostán. Ezek szűrése, elérése telefonon, interjú időpontok egyeztetése, interjúztatása, megállapodások megkötése munkába állítása (számolva a felmondási idővel) rengeteg időt és energiát emészt fel.

Sokszor történik a gyakorlatban, hogy a hirdetés lejáratát követően az adott cég vezetői átnézik a jelölteket és bár tudják, hogy egyik sem az igazi mégis választanak közülük egyet. Mert az gondolják, hogy a munkaerő piaci lehetőségek teljes kínálata az asztalukon van. De ez nem fedi a valóságot.

nagyító alatt személy alakú grafikai elem

Általában azok CV-je van az asztalukon, akiket elbocsátottak, sehova sem hívtak, szakmai berkekben sem vivták ki az elismerést, akikre a konkurencia nem csapott le azonnal, mert ők sem tartják igazán értékes munkaerőnek. De nézzünk egy általánosságban vett gyakorlatot mi is történik pontosan.

Kiválasztásra kerül egy pályázó, akinek optimális esetben 30 napos felmondási ideje van. A felmondási időt követően munkába áll és megkezdődik a betanulási folyamat. Nagyon fontos tudni, hogy jelentős mennyiségű munkavállaló mond fel a próbaidő alatt. Ennek számos oka van amivel sajnos számolni kell Először is az elküldött önéletrajzaikra még érkezhetnek folyamatos megkeresések munkaadói oldalról. Sokuknak menniük kellett az előző munkahelyükről és csak azért vállalnak el egy munkát, hogy arra az időre se maradjanak pénz nélkül.

Illetve az elképzelt munka a gyakorlatban nem ideális a számára. Végeredmény szempontjából, bármelyik fél is kezdeményezi a próbaidő alatt felmondást ez hatalmas veszteséget okoz a cégnek.

Az előre kifizetett hirdetési költségek nem garantálták és nem is hozták meg a tökéletes munkavállalót

A kiválasztási folyamat a hirdetés lejárta (általában 30 nap) után kezdődik, innentől számolható az interjú, felmondási idők, stb.

A betanulási folyamat optimális esetben is nagyságrendileg a hirdetés feladásától számított 60. nap után kezdődik el. Ez idő alatt az elvégzendő munkafolyamatok az egyéb területeken dolgozó kollégákat terhelték.

▶ Amennyiben a próbaidő alatti 30-60-90 napban bármely fél felmond, ott munkabér és járulék költségek merülnek fel az adott időszakra ami a korábbi hirdetési költségekkel és felvételi folyamatok munkaóráival számolva milliós nagyságrendű költséget jelenthet.

▶Az adott pozíció még mindig nem került betöltésre.

▶És az egész folyamat kezdődik elölről. Hirdetés, kiválasztás a jelentkezőkből, interjúztatások…

Miért érdemesebb szakértőt választani a hagyományos hirdetés helyett?

▶A hagyományos hirdetés esetében előrefizetési kötelezettség van, míg a megfelelő mennyiségű és / vagy minőségű jelölt nem garantált.

▶Hirdetések esetében a megfelelő jelölt megtalálása időigényes és bizonytalan. Egy hirdetés általában 30 napig fut. A munkaadók 90%-a a végső döntés meghozatala előtt kivárja a hirdetés lejártát, várva a tökéletes jelöltre. Az első jelentkezők mire lejár a hirdetés már elhelyezkedtek.

▶Optimális esetben érkezik megfelelő mennyiségű CV a hirdetések esetében is. Azokat egyenként át kell olvasni, majd minősíteni kell, ez jelentős terhet jelent a HR osztályra vagy leköti egy olyan munkatárs idejét aki nem tudja ellátni a saját munkáját ez idő alatt. Ezt követően a látszólag megfelelő jelölteket el kell érni telefonon egy személyes állásinterjú egyeztetés végett. Ez napokat de akár heteket is igénybe vehet.

▶Az állásinterjúkra általában a jelöltek fele érkezik meg. A többi a jelenlegi cégével megállapodik, meggondolja magát, vagy talál más munkaadót.

▶Az interjúkat követően a felek valamelyike még gondolkodási időt kér. A meghozott szándékok után a jelöltek jelentős százaléknál kiderül, hogy a felmondási idő akár lehet 60 nap is.

Hagyományos módszerekkel egy átlagos jelölt megtalálása, számolva a hirdetés időtartamával, az akár több körös állásinterjúkkal, a döntés meghozatalával mindkét fél részéről, átlagosan 45-60 nap és ezt követi a jelölt felmondási ideje.

Ezzel szemben mit kínál az IJOB?

Felkutatjuk a cég számára a legmegfelelőbb jelölteket.

▶CV-k elolvasásának, előzetes szűrések többkörös, időrabló gondját levesszük a válladról.

▶Telefonon előszűrjük a jelentkezőket.

Napokon belül a pozícióleírásnak és a 45 pontos követelménylistának megfelelő jelölteket biztosítunk.

▶Minden lehetséges eszközzel a Te időbeosztásodnak megfelelően próbáljuk a jelölteket személyes állásinterjúra irányítani.

Megfelelő mennyiségű és minőségű jelölttel biztosítjuk az ideális választást.

Fiatal munkavállaló férfi kezet fog a HR vezetővel

Miért érdemes minket választani a szakértő munkaerőközvetítő cégek közül?

  • Az álláshirdetések IT, felsővezetői vagy mérnöki területen ma már nem működnek. Szakértő toborzók vagyunk, a jelölteket különböző adatbázisokból, direkt módon megkeressük, és megküzdünk konkurens állások tömegével, hogy megbízóinknak a lehető legjobb jelentkezőket hozzuk az adott követelményeknek megfelelően.
  • Nincs 100% siker, még nálunk sem, de törekszünk gyors, korrekt kommunikációra, jelezzük, ha nem tudjuk megtalálni a kért embert, tanácsot adunk, hogy min kellene változtatni, hogy partnerünk állását elfogadják.
  • Garanciát vállalunk az általunk kiközvetített munkavállalókért, az IJOB-bal kötött szerződéseknél négyszeres garanciát vállalunk megbízásainkra:

1. Keresési garancia
A Megbízott a keresési díj fejében garanciát vállalunk arra, hogy 30 napon belül a Követelménylistának leginkább megfelelő jelölteket küldünk.

2. Keresési díj 100%-os pénzvisszafizetési garancia

Még a nehéz pozíciók esetén is küldünk a pozícióra alkalmas jelölteket, ha ezt mégse tudjuk megtenni határidőre, akkor a keresési díjunk 100%-át visszafizetjük.

3. Sikerdíj Csere Garancia

Ha a munkavállaló már elkezdte munkát és a munkaviszonya a garanciaidőn belül bármilyen okból kifolyólag megszűnik, akkor a megbízott 30 napon belül újabb, a követelménylistának megfelelő jelöltet közvetít.

4. Sikerdíj Pénzvisszafizetési Garancia

Amennyiben a cseregarancia keretein belül nem tudjuk pótolni a munkavállalót, a már kifizetett sikerdíjunkat 100%-ban visszafizetjük.

  • Nem kérünk kizárólagos szerződést.
  • Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb munkaerőt találjuk meg a lehető legkedvezőbb áron.

Ha cégvezető, szakmai vezető, HR-es vagy, és a megfelelő munkatársakat keresed, kattints cégeknek menüpontunkra!

Mindezen kívül az iJobnál…

  • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
  • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
  • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal.

Az ideális jelöltek megtalálása toborzási módszerekkel, a megrendeléstől számított akár 10-25 munkanap kereséstől függően. Bízd a kiválasztást profi toborzókra!