Mit jelent a fejvadász szó?

A fejvadászat eredete az emberiség történelmének abból a törzsi korszakából való, amikor az ellenség levágott fejeit gyűjtötték egyfajta elrettentésként. Később a bűnözők elfogásával pénzt kereső személyeket nevezték fejvadászoknak, szerencsére a szó jelentése az idők folyamán sokat változott. 

Az 50-es évek Amerikájában a nagyobb cégek és gyárak arra döbbentek rá, hogy a megfelelő munkaerő elérése nem olyan egyszerű, ezért az olyan nagyvállalatok, mint például az IBM és a GE létrehozták a fejvadászatot, amit eleinte leginkább vezetők kiválasztására használtak, de a tevékenység annyira sikeres lett, hogy bekerült a köztudatba is.

Mai értelemben a fejvadász munkatársakat kereső szakértő, olyan szakember, aki felkutatja, megkeresi és kiválasztja a megfelelő jelöltet.

Ki a fejvadász?

A fejvadász leegyszerűsítve az a személy, aki nem álláshirdetések útján választja ki a leendő munkatársat a betöltendő pozíciókra, hanem közvetlenül keresi meg őket. Ő az, aki átveszi a terhet a vállalatok HR-esei, vezetői és kiválasztási osztályán dolgozó munkatársaitól, vállalja, hogy megtalálja azt a munkaerőt, akire szükségük van. Ekkor nem nekik kell az önéletrajzokat egyesével megvizsgálni, a jelölteket egyenként behívni, megismerni, kiszűrni, ezt a szerepet veszi át a fejvadász. A kulcsszó a közvetlen keresésen van, a fejvadász nem hirdetések útján találja meg a keresett munkaerőt, hanem felhasználja a munkaerő- piaci tapasztalatát, ismereteit, kapcsolati hálózatát, különböző adatbázisokat és emberismeretét és ezek segítségével közvetlenül találja meg a keresett jelöltet. A fejvadász szakosodhat egy-egy területre, mint például az informatika, ekkor kiejezetetten IT szakemberek felkutatásával foglalkozik, széles kapcsolati hálózatainak köszönhetően megtalálja és “levadássza” a megfelelő jelöltet.

A fejvadász kutat, kérdez és tájékoztat. A kiválasztás folyamatában a fejvadász tartja fenn a megbízó cég és a potenciális jelölt között az összekötő szerepet. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a végleges döntést nem a fejvadász hozza, ő a kiválasztott jelentkezőket továbbítja a munkaadó cég felé, a végleges döntés mindig a Te kezedben van!

Mi a munkája egy fejvadásznak?

A fejvadász munkája ott kezdődik, hogy a megbízó, aki lehet egy cég vezetője, HR-es vagy humánerőforrás vezető megbízza, hogy találjon munkaerőt egy adott pozícióra. Ekkor a fejvadász megismeri a megbízót, felveszi vele a kapcsolatot és a beszélgetés során a fejvadász képet kap a cégről, a betöltendő pozícióról és összegyűjti a számára legfontosabb információkat, ami a későbbi kutatáshoz szükséges. Munkája során sokat kérdez, hiszen ezáltal tud közelebb kerülni ahhoz, hogy az ideális munkatársat találja meg a megbízónak. Akár vezetőt, specialistát vagy asszisztenst keres, mindenképpen pontos előkészítő munkát végez.

A következő lépésben részletesen és nagyon pontosan megbeszélik a keresett munkakör betöltéséhez szükséges feltételeket, ami nagyon fontos ahhoz, hogy valóban minden tekintetben megfeleljen a leendő munkatárs a megbízó elvárásainak. Ezt a folyamatot hívjuk pozíció felmérésnek. Ennek során megbeszélik azt is, hogy emberileg mik az elvárások a keresett munkaerővel kapcsolatban, milyen készségekkel, tulajdonságokkal rendelkezzen. Itt is fontosak a megfelelő kérdések, mert ezzel elkerülhető, hogy a fejvadász olyan jelöltet küldjön a megbízónak, aki nem felel meg az elvárásoknak. 

Mi az iJob-nál kifejezetten IT szakemberek, felső- és középvezetők, fejvadászatával foglalkozunk, ezért ha egy IT pozícióról van szó ezen a megbeszélésen rögzítik a pozícióhoz külön szükséges kompetenciákat, mint például a várt programnyelvek ismerete, programozóknál az elvárt szint (junior, medior, senior), munkaköri feltételeket, elvárásokat vagy a programozó fizetése. (link, ha lesz)

Ezután a fejvadász kutat, kapcsolatot tart, interjúztat és továbbítja a megbízó cég felé az általa kiválasztott jelölteket. 

Honnan ismerem fel a jó fejvadászt?

A jó fejvadász érdeklődő, aktív, kiválóan kommunikál és szereti azt, amit csinál. Nagyon jól ismeri a munkaerőpiacot, és széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amit fel is tud használni. Egy igazán jó fejvadász a partnereivel való kapcsolattartás során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az információcsere ne felületes legyen, hanem pontosan értse a pozíció hátterét, megismerje a céget ahol a jelöltje dolgozni fog, megfelelő kérdéseket tegyen fel, amiből már a megbízó is érezheti, hogy komoly és tapasztalt fejvadásszal van dolga. 

A legjobb szakemberek csak igazán csábító feltételekkel váltanak munkát, főleg, ha az informatika területéről van szó, – ami ma Magyarországon és világviszonylatban is hiányszakmának számít – , ezért egyáltalán nincs könnyű dolga egy fejvadásznak. 

A cégek legfőképpen hatékonyságot várnak el egy fejvadásztól, a gyorsaság és a precizitás mindenképpen fontos szempont.

A jó fejvadász kiváló kommunikációs képességével is kiemelkedik a versenytársai közül, hiszen így tudja közvetíteni a cég által képvisel értékeket a leendő munkavállaló felé. Fontos, hogy a fejvadász rendelkezzen empátiával is, hogy azonosulni tudjon a megbízója érdekeivel.

A jó fejvadász garanciát is vállal a munkájára, mi az iJobnál így dolgozunk! Amennyiben fejvadászunk nem a megfelelő munkavállalót találja meg, akkor egy másik jelöltet küldünk!

Mik a fejvadászat előnyei, miért és mikor jó fejvadászra bízni a keresést?

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, érdemes fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, időt és energiát spórolunk.

Ami miatt még érdemes a szakember keresést fejvadászra bízni, az a diszkréció, amit egy fejvadász cég vállal. Ha felsővezetői vagy speciális szaktudást igénylő pozíciókba keresünk embert, érdemes fejvadászra bízni a keresést, hiszen ezeknél a pozícióknál különösen fontos, hogy a fejvadász cég teljes diszkréció mellett dolgozzon, sokszor ugyanis a vállalat hírneve múlhat ezen. 

Mikor vegyük igénybe fejvadász segítségét?

 • ha gyorsan szeretnénk egy speciális, vagy vezetői pozícióra munkaerőt találni, 
 • ha fontos a pozícióban a diszkréció
 • ha kulcsfontosságú a közép- vagy felsővezetői pozíció
 • ha specialistát keresünk.

Mi a fejvadászat díja általában, miben vagyunk mi különlegesek?

A legtöbb fejvadász díja az éves munkabér 15-25 %-a, ezért ők abban érdekeltek, hogy minél több fizetése legyen az adott munkavállalónak. Cégvezetőként, ez hogy érint téged? Nézzük meg ezt részletesebben.

Ha egy ember átlagosan 1 és 5 év között dolgozik egy cégnél, de számoljunk átlagosan 2 évvel, akkor például:

 • ha az adott ember 20.000 Ft-tal keres többet, mint a másik, 2 év alatt a cég nettó 480.000 Ft-ot fizet ki (20.000 x 24), ami  a munkabér járulékai és adóival számolva ténylegesen többletköltség a cégnek kb. 800.000 Ft!!
 • ha 50.000 Ft-tal keres többet, mint a másik, 2 év alatt a cég nettó 1.200.000,- Ft-ot fizet ki (50.000 x 24),  a munkabér járulékai és adóival számolva a tényleges többletköltség a cégnek kb. 2.000.0000,- Ft!!

Más cégektől eltérően nálunk a fejvadászat díja nem az éves bér x %-a, hanem fix sikerdíj, melynek kb. 30%-a keresési díj. A keresési díjunkért garanciát vállalunk arra, hogy a pozíciótól függően minimum 3-5 jelöltet küldünk a Ti elvárásaitoknak 100 %-nak megfelelően. Amennyiben ezt 30 napon belül nem tudjuk teljesíteni, akkor a keresési díjat 100%-ban visszafizetjük.

Azért tesszük ezt, mert ha – a legtöbb fejvadász díjával ellentétben – az éves bér x %-ért dolgoznánk, az lenne az érdekünk, hogy minél drágább / magasabb fizetést kérő munkatársat találjunk Nektek, megbízóinknak nem ez az érdeke.

 • Pl: ha egy jelentkező 10%-al kevesebbet fog keresni, egy átlagos fejvadász díjához képest, a mi díjunk a legtöbb esetben fedezheti is a munkabéren megspórolt összeget, így megbízási dijunk Neked akár pénzbe sem kerül.
 • Garanciát vállalunk az általunk kiközvetített munkavállalókért, ami lehet 30, 60, 90 vagy akár 120 nap.
 • Nem kérünk kizárólagos szerződést.
 • Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb programozót / munkatársat találjuk meg a lehető legkedvezőbb áron.
 • Ezzel költséget spóroljunk megbízóknak.

Milyen a jó fejvadász álláskereső szemmel?

Álláskeresőként általában az első telefonos megkeresés során találkozhatunk a fejvadásszal. Itt már egy fontos szempont, ha a fejvadász olyan célzott kérdéseket tesz fel, amiből álláskeresőként tudhatjuk, hogy tisztában van a keresett pozíció részleteivel, érti a folyamatokat, tudja, milyen embert keres. 

Fontos, hogy érezzük, hogy figyel ránk a fejvadász, segít megválaszolni a felmerült kérdéseket, ismerteti a céget, részletesen ismerteti a pozíciót, tudja és tisztában is van azzal, hogy milyen embert keres. A fejvadász ha kell segít az önéletrajz tökéletesítésében is, hogy továbbjuthass a kiválasztásig. 

Tájékoztat minket a lehetőségekről, és segít akkor is, ha például nem mi leszünk az adott munkakörre a megfelelőek. Elképzelhető, hogy egy másik pozícióra pont mi leszünk alkalmasak, egy jó fejvadász ezt is kommunikálja. 

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal. 

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!