Business Analyst aka üzleti elemző

A Business Analyst, vagy üzleti elemző fontos szerepet tölt be minden szervezetben, azonban sokan nincsenek tisztában vele, hogy mit is csinálnak pontosan. Ebben a cikkben az üzleti elemző feladatait és felelősségi körét vizsgáljuk meg, hogy jobban megértsük a munkájukat, és hogy hogyan járulnak hozzá egy vállalat sikeréhez. Kitérünk néhány tippre is, amelyekkel üzleti elemzőként válhat sikeressé valaki.

 

A Business Analyst szerepe

A legegyszerűbb formában a Business Analyst pozícióban dolgozó munkavállaló olyan személy, aki elemez egy vállalatot vagy üzleti területet (valós vagy hipotetikus), és dokumentálja annak üzleti tevékenységét, folyamatait vagy rendszereit, értékeli az üzleti modellt vagy annak technológiával való integrációját.

Részletesebben, a Business Analyst szerepe, hogy megértse egy szervezet struktúráját, politikáit, folyamatait, munkafolyamatait és információs rendszereit, és javaslatokat tegyen azok javítására. Általánosabban fogalmazva, az üzleti elemzők kulcsszerepet játszanak abban, hogy a szervezetek a lehető legnagyobb értéket realizálják a humántőke, folyamatokba és információs technológiába történő befektetéseikből.

Sok esetben, az ügyfelek és a fejlesztő személyzet közötti hídemberként tekintenek rájuk. Az üzleti elemzők a szervezet minden szintjén dolgoznak a fejlesztési lehetőségek azonosítása érdekében, majd segítenek az értékteremtő megoldások megtervezésében és megvalósításában. Általában szorosan együttműködnek az informatikai részleggel annak biztosítása érdekében, hogy az új rendszerek vagy alkalmazások megfeleljenek a vállalat üzleti igényeinek. Korábban munkájuk középpontjában hagyományosan a folyamatok hatékonyságának a technológia alkalmazásával történő javítása állt. Mivel azonban a vállalkozások egyre inkább ügyfélközpontúvá váltak, az üzleti elemzői munka hangsúlya az új ügyfélérték-ajánlatok létrehozására irányuló lehetőségek azonosítására és az ezek megvalósítását lehetővé tevő megoldások megtervezésére helyeződött át. Ez a tendencia valószínűleg folytatódni fog, mivel a vállalkozások igyekeznek versenyképesek maradni az egyre inkább felbomló piacon.

A Business Analyst jellemző feladatai

Tehát a Business Analyst szerepkörre nem létezik egységes definíció, konkrét feladatai és tevékenységei az adott szervezet jellegétől és méretétől, valamint a konkrét projekttől vagy kezdeményezéstől függően változhatnak. Van azonban néhány közös tevékenység, amelyet az üzleti elemzők jellemzően végeznek:

1) A szervezet ügyfelei és más érdekelt felek igényeinek megértése.

2) A folyamatok hatékonyságának javítására vagy új ügyfélérték létrehozására irányuló lehetőségek azonosítása

3) Az e lehetőségeket kihasználó megoldások követelményeinek meghatározása.

4) Olyan megoldások tervezése, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek 5) E megoldások megvalósításának segítése.

6) A megvalósított megoldások teljesítményének nyomon követése és felülvizsgálata.

7) A megállapítások és ajánlások közlése a kulcsfontosságú érdekelt felekkel.

8) A vonatkozó technológiai fejlesztésekkel kapcsolatos naprakész ismeretek fenntartása.

 

Business Analyst a laptop előtt ülve

A Business Analyst eltérő iparágakban betöltött különböző szerepei

A Business Analyst sokoldalú szerepkör, amely számos iparágban megtalálható. A közös nevező, amely az összes üzleti elemzői szerepet összeköti, a szervezeten belüli problémák azonosításának és megoldásának szükségessége. A Business Analyst a problémamegoldásban, elemzésben és kommunikációban szerzett képességeiket arra használja, hogy segítsen a szervezeteknek a folyamatok, termékek és szolgáltatások javításában.

A szoftverfejlesztési iparágban az üzleti elemzők a fejlesztőkkel együtt dolgoznak a felhasználói igények és követelmények megértésén. Ezeket az igényeket aztán lefordítják technikai specifikációkká, amelyek felhasználhatók a szoftverfejlesztéshez. Az üzleti elemzők a minőségbiztosításban is kulcsszerepet játszanak, tesztelik a szoftvereket, hogy azok megfeleljenek a felhasználói elvárásoknak.

A pénzügyi szolgáltatási ágazat nagymértékben támaszkodik az üzleti elemzőkre a kockázatkezelésben. A bankokban és más pénzügyi intézményekben dolgozó üzleti elemzők elemzői képességeiket a javasolt változások vagy új termékek pénzügyi hatásainak értékelésére használják. Emellett modelleket dolgoznak ki a potenciális kockázatok és lehetőségek azonosítására.

A kiskereskedelmi ágazatban a Business Analyst gyakran részt vesz az üzletek tervezésében és elrendezésében. Adatelemzéssel próbálja megérteni a vásárlói vásárlási szokásokat, és azonosítani azokat a területeket, ahol fejlesztéseket lehet végrehajtani. A kiskereskedelemben dolgozó üzleti elemzők a termékfejlesztésben is részt vehetnek, segítve a vásárlói igényeknek megfelelő új termékek piacra dobását.

Az egészségügy egy másik olyan terület, ahol az üzleti elemzők fontos szerepet játszanak. Az egészségügyi folyamatokkal és az adatelemzéssel kapcsolatos ismereteiket felhasználják a betegellátás javítására és a költségek csökkentésére. Az egészségügyben dolgozó üzleti elemzők új betegségkezelési programok kidolgozásában vagy a meglévők újratervezésében is részt vehetnek.

Nem számít, hogy milyen iparágban dolgoznak, az üzleti elemzők problémamegoldók, akik képességeiket a szervezetek jobbá tételére használják.

 

Kiből lehet Business Analyst?

 

A Business Analyst feladata a vállalat üzleti igényeinek elemzése és olyan megoldások keresése, amelyekkel javítható a vállalat működésének hatékonysága és eredményessége. A szakmabeliek ezért jellemzően a gazdaságinformatika területéről érkeznek, vagy sokan az egyéb gazdasági tanulmányok mellett éreznek szoros kapcsolódási pontot a tech világához.

Az üzleti elemzőnek erős elemzői és problémamegoldó készséggel kell rendelkeznie. Képesnek kell lennie arra, hogy megértse az összetett üzleti problémákat, és kreatív megoldásokat találjon azok megoldására. Emellett kiváló kommunikátornak kell lennie, aki képes hatékonyan kommunikálni a szervezet minden szintjével – a felső vezetéstől az első vonalbeli alkalmazottakig -, és biztosítani, hogy mindenki megértse a javasolt megoldást és azt, hogy az milyen előnyökkel jár a szervezet számára.

Az üzleti elemzői munka egyszerre kihívásokkal teli és kifizetődő. A technikai és a személyközi készségek kombinációját igényli.

A Business Analyst szakma kihívásai és tippek azok leküzdésére

Az üzleti elemzők létfontosságú szerepet játszanak egy szervezetben azáltal, hogy segítenek a folyamatok és rendszerek javításában. Munkájuk során azonban néha kihívásokkal szembesülhetnek. Íme néhány az üzleti elemzők leggyakoribb kihívásai közül, és tippek ezek leküzdésére:

1. A projekt hatókörének meghatározása

Az üzleti elemzők egyik leggyakoribb kihívása a projekt hatókörének meghatározása. Ez azért lehet nehéz, mert magában foglalja az érdekeltek igényeinek megértését és annak meghatározását, hogy mi az, ami az adott korlátok között megvalósítható. E kihívás leküzdéséhez fontos a jó kommunikációs készség és a kreatív gondolkodás.

2. A követelmények összegyűjtése

Az üzleti elemzők másik gyakori kihívása a követelmények összegyűjtése. Ez azért lehet nehéz, mert különböző érdekelt felekkel kell együtt dolgozni, akiknek ellentmondásos igényeik lehetnek. E kihívás leküzdéséhez fontos, hogy türelmesek legyünk, és figyelmesen meghallgassuk, hogy az egyes érdekeltek mit szeretnének.

3. Dokumentáció készítése

A követelmények összegyűjtése után a következő lépés a dokumentáció létrehozása. Ez kihívást jelenthet, mert figyelmet igényel a részletekre és a pontosságra. E kihívás leküzdése érdekében fontos, hogy időt szánjon rá, és lektorálja a munkáját, mielőtt elküldi.

4. A változások kezelése

A változások minden projektben elkerülhetetlenek, de az üzleti elemzők számára különösen nagy kihívást jelenthetnek. A változások ugyanis hatással lehetnek a projekt hatókörére, követelményeire és dokumentációjára. E kihívás leküzdéséhez fontos, hogy rugalmasak legyünk és gyorsan alkalmazkodjunk a változásokhoz.

5. A határidők betartása

A határidők betartása gyakran kihívást jelent az üzleti elemzők számára, mivel gyakran egyszerre több feladattal kell zsonglőrködniük. E kihívás leküzdéséhez fontos, hogy rangsorolja a feladatait, és olyan időgazdálkodási technikákat alkalmazzon, mint például a szünetek beütemezése a napjába.

öltönyös kéz mutat a diagramra

Zárszó

Összefoglalva, egy Business Analyst alapvető szerepet tölt be minden szervezetben. Feladata az adatok összegyűjtése és elemzése az üzleten belüli problémák vagy lehetőségek azonosítása érdekében, valamint olyan megoldások kidolgozása, amelyek segítenek a hatékonyság és a nyereségesség javításában. A műszaki ismeretek, az analitikus gondolkodás, a problémamegoldó képességek és a kommunikációs készségeik révén felbecsülhetetlen értéket képviselnek bármely olyan vállalat számára, amely maximalizálni szeretné a benne rejlő lehetőségeket.

Mindent összevetve számos előnye van annak, ha a vállalatoknál professzionális üzleti elemzőket alkalmaznak. Az üzleti elemzők rengeteg tudást és tapasztalatot tesznek le az asztalra, képesek a „dobozon kívül gondolkodni”, gyakran jól ismerik az aktuális technológiai trendeket, és segíthetnek a szervezeteknek pénzt megtakarítani.

Ha a Te céged is keresi a lehetőségeket a teljesítménye javítására, érdemes megfontolnod néhány üzleti elemző felvételét – meglepődhetsz, hogy mennyit tudnak segíteni!

 

Hogyan tud segíteni Neked ebben az iJob?

 

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az iJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

➤Mi az iJob-nál a munkaerőpiac alapos tanulmányozása után kifejezetten IT szakemberek, felső- és középvezetők, fejvadászatára szakosodtunk,

➤Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!

➤Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!

➤Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal.

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat!

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!