Boss vs. Leader – Kit válasszunk?

Mit rontunk el egy vezetői pozíció betöltésénél? Mitől lesz valaki vezető és mitől főnök?

Manapság egyre több olyan cikket lehet olvasni, melyben a különbséget keresik egy cég vezetője (leader), illetve főnöke (boss) között. Természetesen egy emberről van szó, azonban belső tulajdonságai egy cég működését is megváltoztathatják. De a kiválasztási folyamatban vajon hogyan tudjuk eldönteni, hogy vezetővel vagy főnökkel van dolgunk?

Vezetés vs. főnökösködés

Feltehetjük a kérdést, hogy mi értelme van beszélni erről a témáról, hiszen ugyanazt csinálja mind a két személy. Mégis van különbség: amíg egy főnök elmondja, hogy mit csinálj, addig egy vezető el tudja érni, hogy meg is akard csinálni a feladatodat.

Boss – Főnök -”CSINÁLD!”

Egy főnöknek megvan a hatalma ahhoz, hogy döntéseket hozzon és kiadja őket alkalmazottainak, még akkor is ha nem alkalmas az időpont és akár olyan stílusban is, ami nem az alkalmazottai számára megfelelő. Talán rövid idő alatt viszonylag jó eredményeket tud elérni a kemény kéz politikájával, azonban javíthatatlan hibákat ejt a cég hosszú távú működésében. Sajnos ezzel az attitűddel félelmet generál alkalmazottaiban. Sokszor az ember, amikor felmond, nem munkahelyet, hanem főnököt vált. Nagyon megkeseríti a mindennapokat egy olyan felettes, akivel nehéz együtt dolgozni, hiszen alkalmazottjaira rabszolgaként tekint. Dícséret helyett bűntetéssel fenyeget, és ezzel nem hogy motivál, de pont az ellenkezőjét éri el. Mindig tudja, hogyan lehetne jobb a Te munkád, vagy mit csinálhatnál máshogy, egy vezető viszont meg is mutatja a lépések folyamatait, ezáltal Te is fejlődhetsz. Ha esetleg mégis jól teljesítenél, egy főnök a sikereket magának könyveli el, hiba esetén viszont másokra mutogat, még abban az esetben is ha ő ejtett hibát.

boss_fonok
vezeto_leader

Leader – Vezető – “CSINÁLJUK EGYÜTT!”

Egy vezetőnek azonban nemcsak a hatalma és az ereje van meg, hanem a kommunikációs csatornái olyanok, melyekkel nem csak kiutasítja a feladatot, de motiválni tudja alkalmazottjait, hogy véghezvigyék a munkájukat. Egy jó vezető, nem csak a határidőkben gondolkozik, hanem a hosszútávú sikerek és eredmények érdekében irányitja a folyamatokat. A motiváció nem csak azt jelenti, hogy minden esetben pozitív visszacsatolást kap a beosztott, hanem a vezető a tanácsaival építi a munkáját. Hiba vagy probléma felmerülése esetén nem hibáztat, hanem a megoldást keresi.

A VEZETŐ legfőbb erényei, amivel megkülönböztethető a FŐNÖKTŐL:

  • HATÁSOS KOMMUNIKÁCIÓ
  • KÖVETKEZETES DÖNTÉSEK
  • HATÁROZOTT SZEMÉLYISÉG
  • ŐSZINTE
  • MUNKAVÁLLALÓ FEJÉVEL IS GONDOLKOZIK
  • JÓ EMBERISMERŐ
  • JÓ SZAKEMBER

Fel kell ismerni, hogy valójában semmilyen munkakapcsolatban nem szabad alá-fölé rendelt viszonyról beszélni, hiába van valójában a munkahelyi hierarchiában feljebb valaki. A vezető legalább annyira függ beosztottjaitól, mint azok őtőle, hisz munkájukkal alapozzák meg felettesük sikerét.

A leader feladata tehát az, hogy megadjon minden támogatást ahhoz, hogy a munkatársak hatékonyan, lelkesen, jól tudjanak dolgozni. A jó főnök- beosztott viszony nagyban hozzájárul a cég sikeréhez, sőt, alapja lehet annak.

A sikerhez vezető rögös úton a beosztottak csapattársak, akik segítik a célok elérését, a hatékony megvalósítást.

Ha Te is szeretnél egy jó csapatot létrehozni, akkor fordulj hozzánk bizalommal, mi segítünk Neked a legjobb munkaerőt megtalálni!
Szakértői segítséget kérek