Sikeres céget szeretnétek felépíteni? Úgy hiszed, hogy elég a jó termék és a fizetőképes vevőkör?

A sikeres és hosszú távon is jövedelmező vállalkozások alapja a hozzáértés (tudás) és motiváció (akarás). Hiába a legmodernebb gyártósor, ha az alkalmazottunk nem törődik a munka minőségével, és nem is tudja, hogy melyik gombot kell megnyomni. Ezért lényeges, hogy a lehető legjobban teljesítő és a lehető legjobban felkészült alkalmazottakat kell foglalkoztatni (akkor is, ha esetleg némileg többe kerül – hiszen busásan meg fog térülni hosszútávon).

Milyen a megfelelő céges motiválás?

Tegyük fel, hogy sikerült egy jól képzett, tapasztalt csoportot felvennünk (direkt nem írjuk, hogy csapat, hiszen ez csak most következik).

A céges motiválás során az a feladatunk, hogy a munkavállalóink munkakedve és felelősségérzete is magas szinten legyen, hogy a cégünket és a céljainkat magáénak érezze és tudja, hogy amit tesz, azt a közös jóért teszi. Ha egy alkalmazott bármit csinál, nem kap sem pozitív, sem negatív visszajelzést (akár szóban, akár juttatásban), akkor ne is reméljük, hogy a kötelezőn túl teljesítsen.


Fontos, hogy legyenek eszközeink a támogatáshoz és a szankciókhoz is. Azt tapasztaljuk, hogy sok cégvezető csak az egyik, vagy csak a másik eszköztárat ismeri, így zavarba jön, ha ismeretlen, új szituációval kerülnek szembe. Ha ez nincs meg, akkor az alkalmazottaink zavarba jönnek, hiszen nem látják a következetességet, állandóságot.

A céges motiválás eszközei, ha szűkös a büdzsé

 • Bejelentett, versenyképes (valóban) és időben megérkező fizetés.

 • Teljesítményalapú bónuszok, jutalékok reális célok teljesítésével.

 • Béren kívüli juttatások, melyek választhatóak (egészségügyi pénztár, étkezési hozzájárulás, bérlet, nyelviskola stb.)

 • Cégen belüli karrierlehetőség, új feladatkörök.

 • Céges rendezvények, például családi napok, kirándulások, ebéd (de tartsuk szem előtt a magánélet és a szabadidő fontosságát, lehetőség szerint ne szervezzünk önkényesen a munkavállalóink szabadidejére programokat, legfeljebb, ha elsöprő többséggel támogatják ezt)

 • Fejlett és folyamatosan javuló irodai infrastruktúra, megfelelő sebességű számítógépek stb.

Céges motiváló eszközök, ha van rá keretünk

 • Szavazzunk neki bizalmat a munkaköre felett, priorizálhasson szabadon, ne kelljen jóváhagyatni pár filléres irodaszer megvásárlását.

 • Dicsérjük meg, ha jól végezte el a feladatát, esetleg plusz teljesítményt nyújtott, ami nincs is benne a feladatkörében.

 • Vonjuk be egy döntésbe, kérjük ki a véleményét, meglátásait. Ha érzi, hogy fontos számunkra, akkor ő is felelősségteljesebben, lelkiismeretesebben tud teljesíteni.

 • Szánjunk rá időt bármilyen kérdésben, legyen az akár üzleti döntés véleményezése, akár egyszerűbb, irodai dolgok (milyen bútort szeretnének).

 • Fizessük be őket szakmai kiállításra, workshopra.

 • Az eredményeket ünnepeljük meg, csináljunk céges napot, ahol együtt ebédelünk, érdekes, csapatfejlesztő programokat kínálunk nekik.

 • Ha megoldható, akkor biztosítsunk számukra rendszeresen rugalmas munkaidő, otthoni munkavégzést.

 • Tartsuk tiszteletben a szabadidejüket – este és hétvégén ne hívjuk fel őket, ne várjuk el, hogy reagáljanak az üzeneteinkre.

Mit nyerünk a céges motivációval?

Ahogy fent írtuk, a céges motiválás, ha pénzbe is kerül, kamatosan megtérül. Ezzel elérjük, hogy dolgozóink egy közösségként tekintsenek a cégre, ne csak munkahelyként. Így alkalmazottaink örömmel járnak dolgozni, fontos lesz nekik a cégünk, jobban fogják magukat érezni és többet is adnak bele a munkába.

Sajnos még ma is kevés cég ismeri fel ennek a szükségességét. Vagy amelyik fel is ismeri, nem képes rendszerszinten megvalósítani ezeket a motiváló eszközöket. A motiválás nem azt jelenti, hogy vég nélkül adjunk pluszt a munkavállalóknak, hanem cserébe várjuk el, hogy jól is teljesítsenek. Azonban ez ne legyen aránytalan. Egy doboz bon-bon-ért ne várjuk el, hogy hetente túlórázzanak, illetve este 10-kor még válaszoljanak az email-ekre.

Mi a kockázata a motiváló rendszereknek?

A fenti módszerek mindenkinél működnek és “mellékhatásokkal” nem is kell számolnunk. Azonban önmagában ettől nem leszünk sikeresek. Hiába egy motivált és tettrekész alkalmazott, ha a képességei, vagy a habitusa nem megfelelő, hogy nálunk sikereket érjen el.

Sajnos még ma is rengeteg cég dolgozik folyamatos létszámhiánnyal, vagy éppen inkompetens kollégákkal, akik más területen viszont sikeresek lehetnek.

A hozzáértő és motiválható csapattársakat (igen, itt már csapatról van szó) nagy gonddal és szakértelemmel kell kiválasztani. Ez alapvető fontosságú, hogy a kitűzött célunk szerinti sikereket elérjük. Megfelelő munkavállalók hiányában nem csak a terveinket veszélyeztetjük, hanem az egész cégünk működését.

Munkerőgondokkal küzdötök? Nem tudjátok, hogy merre keressétek őket és hogyan válasszátok ki a megfelelő kollégát?

Akkor fontos, hogy hozzáértő és tapasztalt szakemberek végezzék a kiválasztást!

Álláshirdetésekkel, kiválasztással, munkaerő toborzással kapcsolatban szakértőink segítenek ügyfeleink számára.


Ha nektek is számít, hogy az ideális munkaerő álljon nálatok munkába, akkor vegyétek fel bátran a kapcsolatot velünk – szakértőink örömmel segítenek nektek!

SEGÍTSÉGET KÉREK!