Sikeres céget szeretnétek felépíteni? Úgy hiszed, hogy elég a jó termék és a fizetőképes vevőkör?

A sikeres és hosszú távon is jövedelmező vállalkozások alapja a hozzáértés (tudás) és motiváció (akarás). Hiába a legmodernebb gyártósor, ha az alkalmazottunk nem törődik a munka minőségével, és nem is tudja, hogy melyik gombot kell megnyomni. Ezért lényeges, hogy a lehető legjobban teljesítő és a lehető legjobban felkészült alkalmazottakat kell foglalkoztatni (akkor is, ha esetleg némileg többe kerül – hiszen busásan meg fog térülni hosszútávon).

Milyen a megfelelő céges motiválás?

Tegyük fel, hogy sikerült egy jól képzett, tapasztalt csoportot felvennünk (direkt nem írjuk, hogy csapat, hiszen ez csak most következik).

A céges motiválás során az a feladatunk, hogy a munkavállalóink munkakedve és felelősségérzete is magas szinten legyen, hogy a cégünket és a céljainkat magáénak érezze és tudja, hogy amit tesz, azt a közös jóért teszi. Ha egy alkalmazott bármit csinál, nem kap sem pozitív, sem negatív visszajelzést (akár szóban, akár juttatásban), akkor ne is reméljük, hogy a kötelezőn túl teljesítsen.


Fontos, hogy legyenek eszközeink a támogatáshoz és a szankciókhoz is. Azt tapasztaljuk, hogy sok cégvezető csak az egyik, vagy csak a másik eszköztárat ismeri, így zavarba jön, ha ismeretlen, új szituációval kerülnek szembe. Ha ez nincs meg, akkor az alkalmazottaink zavarba jönnek, hiszen nem látják a következetességet, állandóságot.

A céges motiválás eszközei, ha szűkös a büdzsé

 • Bejelentett, versenyképes (valóban) és időben megérkező fizetés.

 • Teljesítményalapú bónuszok, jutalékok reális célok teljesítésével.

 • Béren kívüli juttatások, melyek választhatóak (egészségügyi pénztár, étkezési hozzájárulás, bérlet, nyelviskola stb.)

 • Cégen belüli karrierlehetőség, új feladatkörök.

 • Céges rendezvények, például családi napok, kirándulások, ebéd (de tartsuk szem előtt a magánélet és a szabadidő fontosságát, lehetőség szerint ne szervezzünk önkényesen a munkavállalóink szabadidejére programokat, legfeljebb, ha elsöprő többséggel támogatják ezt)

 • Fejlett és folyamatosan javuló irodai infrastruktúra, megfelelő sebességű számítógépek stb.

Céges motiváló eszközök, ha van rá keretünk

 • Szavazzunk neki bizalmat a munkaköre felett, priorizálhasson szabadon, ne kelljen jóváhagyatni pár filléres irodaszer megvásárlását.

 • Dicsérjük meg, ha jól végezte el a feladatát, esetleg plusz teljesítményt nyújtott, ami nincs is benne a feladatkörében.

 • Vonjuk be egy döntésbe, kérjük ki a véleményét, meglátásait. Ha érzi, hogy fontos számunkra, akkor ő is felelősségteljesebben, lelkiismeretesebben tud teljesíteni.

 • Szánjunk rá időt bármilyen kérdésben, legyen az akár üzleti döntés véleményezése, akár egyszerűbb, irodai dolgok (milyen bútort szeretnének).

 • Fizessük be őket szakmai kiállításra, workshopra.

 • Az eredményeket ünnepeljük meg, csináljunk céges napot, ahol együtt ebédelünk, érdekes, csapatfejlesztő programokat kínálunk nekik.

 • Ha megoldható, akkor biztosítsunk számukra rendszeresen rugalmas munkaidő, otthoni munkavégzést.

 • Tartsuk tiszteletben a szabadidejüket – este és hétvégén ne hívjuk fel őket, ne várjuk el, hogy reagáljanak az üzeneteinkre.

Mit nyerünk a céges motivációval?

Ahogy fent írtuk, a céges motiválás, ha pénzbe is kerül, kamatosan megtérül. Ezzel elérjük, hogy dolgozóink egy közösségként tekintsenek a cégre, ne csak munkahelyként. Így alkalmazottaink örömmel járnak dolgozni, fontos lesz nekik a cégünk, jobban fogják magukat érezni és többet is adnak bele a munkába.

Sajnos még ma is kevés cég ismeri fel ennek a szükségességét. Vagy amelyik fel is ismeri, nem képes rendszerszinten megvalósítani ezeket a motiváló eszközöket. A motiválás nem azt jelenti, hogy vég nélkül adjunk pluszt a munkavállalóknak, hanem cserébe várjuk el, hogy jól is teljesítsenek. Azonban ez ne legyen aránytalan. Egy doboz bon-bon-ért ne várjuk el, hogy hetente túlórázzanak, illetve este 10-kor még válaszoljanak az email-ekre.

Mi a kockázata a motiváló rendszereknek?

A fenti módszerek mindenkinél működnek és “mellékhatásokkal” nem is kell számolnunk. Azonban önmagában ettől nem leszünk sikeresek. Hiába egy motivált és tettrekész alkalmazott, ha a képességei, vagy a habitusa nem megfelelő, hogy nálunk sikereket érjen el.

Sajnos még ma is rengeteg cég dolgozik folyamatos létszámhiánnyal, vagy éppen inkompetens kollégákkal, akik más területen viszont sikeresek lehetnek.

A hozzáértő és motiválható csapattársakat (igen, itt már csapatról van szó) nagy gonddal és szakértelemmel kell kiválasztani. Ez alapvető fontosságú, hogy a kitűzött célunk szerinti sikereket elérjük. Megfelelő munkavállalók hiányában nem csak a terveinket veszélyeztetjük, hanem az egész cégünk működését.

Összegyűjtöttünk néhány tippet saját tapasztalataink alapján, ami segítségedre szolgálhat hogyan tartsd motiváltan IT munkaerődet:

Biztosíts teret és időt a fejlődéshez!

Ahogy már feljebb is említettem a folyamatos innováció elmaradhatatlan része az IT szektornak. Az IT munkaerő számára kifejezetten fontos tényező, hogy fejlődni tudjon. Gyakran munkaidőn kívül tanulják meg azokat az új technikákat, praktikákat, amit később hasznosítanak. Mindenképp jó pont lehet számodra, ha ezt beépíted a munkaidőbe és biztosítod a megfelelő szakmai továbbképzéseket, szakmai konferenciákon való részvételt és az új technológiák megismerésének a lehetőségét.

Biztosítsd a jó munkakörülményt!

A Covid egyik velejárója, ami már napjaink részévé vált a Home Office, mindenképp kecsegtető szempont, ha egy cég nyitottan áll a Home Office lehetőségéhez. Emellett persze fontos az irodai munkakörnyezet,hiszen heti 1-2 napot jellemzően ott tölt az IT-s. A megfelelő informatikai eszközök, kényelmes ülőhely, pozitív irodai légkör elengedhetetlen része a jó munkakörülménynek. Ezek azok a tényezők, amire mindenképp érdemes odafigyelned munkáltatóként, ha célod megtartani a jó IT-s szakembert.

Kommunikálj hatékonyan.

A kommunikáció az alapköve mindennek. Egy IT-s számára rendkívül fontosak a visszajelzések, a vezetőivel és csapattársaival folytatott hatékony kommunikáció. Biztosítsd a folyamatos visszajelzést és a konstruktív kritikát.

Jutalmazd a teljesítményt.

Az elismerés az élet minden területén alapvető szükségesség. Nincs is ez máshogy a munka világában sem! Ne félj jutalmazni, motiválni IT munkaerődet. Akár pénzjutalommal, de akár szabadságolással vagy kisebb-nagyobb élményekkel is díjazhatod alkalmazottaidat.

Az IT szektorban a jó munkaerő megtartása folyamatos figyelmet igényel, de ha sikerül a fent említett tanácsokat megfogadnod, sokkal eredményesebb, motiváltabb team-el rendelkezel majd, mint versenytársaid!

Az IT munkaerő megtartásánál csak 1 nehezebb feladat van, már pedig az új IT munkaerő megtalálása. Ebben mi profi segítség lehetünk számodra!

Az iJobnál szeretnénk hatékony hidat képezni a munkaadók és a munkavállalók között, összekötni a legjobb IT szakembereket az őket kereső munkáltatókkal biztosítva, hogy mindenki a saját szakterületén, iparágán belül még hatékonyabban és sikeresebben üzemelhessen.

Munkerőgondokkal küzdötök? Nem tudjátok, hogy merre keressétek őket és hogyan válasszátok ki a megfelelő kollégát?

Akkor fontos, hogy hozzáértő és tapasztalt szakemberek végezzék a kiválasztást!

Álláshirdetésekkel, kiválasztással, munkaerő toborzással kapcsolatban szakértőink segítenek ügyfeleink számára.


Ha nektek is számít, hogy az ideális munkaerő álljon nálatok munkába, akkor vegyétek fel bátran a kapcsolatot velünk – szakértőink örömmel segítenek nektek!