A munkavállalókkal szemben támasztott elvárások közül főként a hozzáértésnek és a szakmai tapasztalatnak van kiemelkedő szerepe.  Az interjún szakmai kérdésekkel és a különböző tesztfeladatokkal általában kideríthető, hogy valóban rendelkezik-e a potenciális munkavállaló a szükséges szakmai tapasztalattal és hozzáértéssel.

Ezektől különböző, olyan képességre és tulajdonságokra is szükség van, amelyek hozzájárulnak az eredményességéhez, hatékonyságához, személyes és végső soron cégünk sikerességéhez.

Ilyen tulajdonságok a szociális készségek, az alkalmazkodóképesség, együttműködési készség, a szerethetőség és még számos jellemvonás, melyek mind-mind elengedhetetlenek, ha az ideális munkatársról beszélünk.  

A cégünk eredményességét képes növeli, ha az új munkatárs zökkenőmentesen tud beilleszkedni és kölcsönösen motiválni tudják egymást a régi munkavállalókkal.

Az úgy nevezett soft skillek és személyiségjegyek jelentőségét nem szabad lebecsülni.  Hozzájárulnak ahhoz, hogy a munkáltatók a betöltendő munkakörhöz olyan felvételi eljárást alkalmazzanak, amivel a legalkalmasabb jelöltet képesek megtalálni.

Új munkatársak alkalmazása előtt a munkáltatók szeretnék megismerni a személyiségüket, kik ők valójában.

Szeretnének minél pontosabb képet kapni az adott illető természetéről.

  • Mennyire fog tudni beilleszkedni az új munkahelyén?

  • Milyen munkakörben és hogyan fogja tudni ellátni feladatait?

  • Hogyan tud megküzdeni a munkahelyi stresszel?

  • Egyáltalán rendelkezik-e a szükséges tudással és szakértelemmel?

  • Valóban hozzáértő a jelölt vagy egyszerűen csak nagyképű?

  • Magabiztos vagy beképzelt?

Az elsődleges kérdések, amire minél hamarabb választ szeretnének kapni a potenciális munkavállalóval kapcsolatban.

Szó sincs egyszerű feladatról. Egyrészt az álláskeresők részéről természetes, hogy legjobb oldalukat igyekeznek megmutatni a leendő munkáltatójuknak, másrészt olyan tulajdonságokról van szó, amelyeket nem lehet könnyedén megállapítani, adott esetben kiszűrni. Az eljárás végén a legtöbb esetben kiderül, hogy az álláskereső ténylegesen hozzáértő és ezért magabiztos vagy nagyképű, beképzelt személyiség.

A HR-esek különböző – kifejlesztett és tudományosan igazolt- módszereket és eszközöket használnak az álláskereső jelentkezők személyiség-típusának feltérképezésére.  Jellemzően a szakmai kérdéseket megelőzően, személyiség tesztekkel és váratlan kérdésekkel elemzik a jelöltek reakcióit. Ennek eredményeképpen az önéletrajzban megnevezett tulajdonságokat mélyebben megismerhetik, sőt az önéletrajzban nem nevesítettekre is fény derülhet.

A váratlan kérdésekre nincs helyes vagy helytelen válasz, azonban alkalmasak arra, hogy őszinte választ “provokáljanak” ki a jelöltektől, amikkel megismerhetővé válik személyisége, értékrendje, kezdeményezőkészsége.

Ne feledjük, a szakmai tapasztalat nem minden! Ha egy jelöltben több a fejlődési potenciál és jobban be tud illeszkedni, azonosulni tud a cégünk értékeivel, hozzáállásával, akkor többet is tud hozzátenni a cégünk eredményességéhez.

magabiztos, nagyképű

Mindig ügyeljünk a megválasztott módszerre és eszközre! Azonkívül, hogy az egyes módszerek etikussága megkérdőjelezhető, jogi következményeket is maga után vonhat.

Amennyiben a felvételi eljárás során nem rajzolódott ki az alkalmazott álláskereső személyisége és ennek ellenére alkalmaztuk, akkor sincs ok a pánikra.  A mindennapos munkavégzés során hamar kiderül a munkavállaló személyisége, a próbaidő alatt a munkaviszony bármikor azonnali hatályú felmondással – indokolás nélkül- megszüntethető.

A rossz hír, hogy ilyenkor az eddigi munkánk egésze mehet kárba, kezdhetjük elölről az egész felvételi eljárást.

Az ideális munkatárs megtalálást nem lehet elkapkodni. Nagyobb kárt okozhatunk cégünknek ha olyan álláskeresőt alkalmazunk, aki hozzá nem értő, nagyképű és beképzelt.

Ne bízd a véletlenre a munkaerő toborzását!

Bízd ránk és mi garantáltan megtaláljuk Neked a hozzáértő és magabiztos munkavállalót.