Nálatok is volt már csapatépítés?

És mi lett az eredménye?

Ha ez utóbbit nem tudjátok pár mondatban megfogalmazni, akkor sajnos nem volt hatékony a csapatépítés. A csapatépítésnek ugyanis nem kizárólag a jó hangulatról kell szólnia (bár kötelező elem :)), hanem megannyi funkcióval és lehetőséggel bír.

A csapatépítésre többféle iskola létezik

csapatépítés
  • van cég amelyik rendszeresen, dátum szerint rendez teambuildinget (például minden júliusban, vagy karácsony előtti utolsó munkanapon)

  • van amelyik egy nagy projekt befejezésével, hogy ezzel is gratuláljanak a teljesítményhez

  • vagy nagy projekt előtt, hogy motiválva és feltöltve lássanak munkához

  • több új tag belépésekor

És még folytathatnánk a sort.

A csapatépítés apropója után nézzük, hogy milyen céloknak kell megfelelnie egy hatékony team buildingnek. Ezeket a szempontokat szem előtt kell tartania a vezetőnek, vagy a HR-es kollégának, hogy megfelelő következtetéseket tudjanak levonni a teambuilding után.

Miket kell figyelni?

Ha kiszakadunk az irodai környezetből, akkor nagyon sok tanulságot szerezhetünk. Kiderül, hogy kinek-milyen a pozíciója a cégen belül a céges hierarchián túl is. Kinek milyen a viszonya a többiekkel. Ki az aki inkább elvonul, ki az aki szeretne a középpontban lenni.

Már a 12-14 fő feletti cégek esetében megfigyelhetőek a klikkesedések már akaratlanul is. Ez természetes dolog, hiszen az emberek szűkebb csoportokban érzik biztonságban magukat, illetve általában a munkavégézés során is csak kevés emberrel vagyunk közvetlen kapcsolatban, a többiekkel lazább a viszony. Ennek köszönhetően általában ezek a klikkek azok közt alakulnak ki, akik munkavégzés során is sokat érintkeznek.

A csapatépítés célja lehet, hogy ezeket a kis gátakat lebontsa, a csoportokat megnyissa egymás felé.

Nagyon fontos, hogy ne nyomással érjük el azt, hogy ezek a csoportok integrálódjanak. Ha nekünk azt mondják gyerekként, hogy “menj át barátkozni a szomszédoddal”, akkor a kötelező jelleg miatt inkább csak ellenállást fognak elérni, mint őszinte nyitást.

csapatépítés

A csapatépítő lehetőleg legyen megszervezve, legyen koordinálva, ne csak egy parti legyen. A szórakozás nem maradhat el, de a játékos, proaktivitást és egymást megismerését célzó programok, feladatok hatékonyak lehetnek.

Fontos, hogy ne beszéljünk az aktuális munkákról, projektekről. Ez nem meeting.

A csapatépítéstől sok cég azért ódzkodik, mert azt hiszik, hogy sokba kerül. Ez azonban nem igaz. Akár egy társasjátékozós délután is remek alkalom a csapatépítésre, koncepció nélkül pedig egy méregdrága francia céges síelés is rosszul sülhet el.

Mire figyeljünk csapatépítő során?

Mit nyerünk?

csapatépítés

A csapatépítés során kollégáinkat közelebb hozhatjuk egymáshoz. A csapatmunka eredménye, hatékonysága nő. Megnő kollégáink felelősségérzete a többiek iránt és pozitív élményeket társít cégünk irányába.

Ezen kívül az esetleges ki nem mondott konfliktusokat feloldjuk, megszüntetjük. Megismerjük alkalmazottaink motivációit, személyiségét, erősségeit és gyengeségeit is.

A mi cégünknél lehetetlen csapatépítőt tartani…

Nincs elég idő rá, nincs forrás, a kollégák nem jönnek ki egymással és munka után szinte futnak haza? Lehet, hogy el vannak havazva, vagy egyszerűen nem illenek össze.

Bizonyos mértékben lehet a kollégáknak segíteni az összecsiszolódásban, de kell hozzá egy jó alap.

Ha úgy tapasztalod, hogy nem illenek össze a kollégák, akkor lehet, hogy a kiválasztás során nem tudtátok megállapítani a munkatársak személyiségét. Ez nem biztos, hogy a kollégáitokat minősíti, hiszen gyakran megesik, hogy két munkavállaló külön-külön ígéretes képességekkel bír, de mégsem sikerül őket puzzle módjára összekapcsolni.

A jó csapat létrehozásának az alapja a megfelelő kiválasztás. Az összetartásának és fejlesztésének (egyik) eszköze pedig a csapatépítés.

Ha munkaerőproblémával küzdötök, vagy a tökéletes csapattagot keresitek, aki úgy passzol a csapatotokba, mintha mindig is ott dolgozott volna, akkor egy toborzási és kiválasztási specialista sokat segít számotokra.

Szeretnétek megtalálni a tökéletes csapattagot? Aki nem csak szakmailag, hanem emberileg is illik a csapatba?

Tudunk segíteni!