2022-ben már nem elég egy hirdetést feladni ahhoz, hogy megtaláljuk az IT szektorból a megfelelő IT szakembert. Mivel szinte naponta változik a piaci elvárás az IT szakemberekkel szemben, rohamos léptekkel fejlődik ez a terület, egyre nehezebb megfelelő programozót, fejlesztőt, rendszergazdát egyszóval IT szakembert találni. Nézzük meg, hogy mik a legkeresettebb IT pozíciók, hogyan változott az IT munkaerőpiac és hogy találjunk mégis megfelelő IT szakembert?

Hogyan változott meg az IT munkaerőpiac?

IT-világgal kapcsolatos kép.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mekkora az IT szakember hiány az IT szektorban, de azt kevesebben tudják, hogy mennyire sokrétű lett az informatika, milyen új és milyen régebbi területekre keresnek szakembert. Vannak az informatikának olyan területei, amikhez már csak a 50-60+ éves IT szakemberek értenek (pl. AS400 szakértő), mivel az egyetemeken már nem tanítják, mégis használatban van nagyvállalati óriásrendszerekben. Azt is érdemes megemlítenünk, hogy az ún. bootcampek (programozó képzések) gyors alapot adnak ugyan, de valójában még sokat kell tanulniuk más módon is a programozó jelölteknek. Ezt már a cégek is kezdik észrevenni, tudják, hogy még sok energiát és időt vesz el pl. a tapasztaltabb munkatársaktól, hogy hatékony szakember váljon belőlük. A COVID mindenképpen egy digitális robbanást okozott, és a hazai IT szektor legnagyobb kihívása az lett, hogy ma már online dolgozhatnak az IT szakemberek akár nemzetközi cégeknek is. Ahhoz, hogy megfelelő szakembert találjunk, jó tudni, milyen pozíciókba milyen átjárási lehetőségek vannak, melyik terület mivel foglalkozik, hiszen eltérő tulajdonságok kellenek pl. egy IT projektmenedzser pozíció betöltéséhez és más egy Java fejlesztőnek.

Több pénzt kaphatnak az IT szakemberek?

Az IT szektorban egyre nagyobb a harc a jó IT szakemberekért, és bár a világjárvány előtt is jól kerestek az informatikusok, most még több fizetésért tudnak elhelyezkedni.

Amiatt, hogy egyre több a remote típusú munkavégzés és távmunka lehetősége egyre kisebb a különbség a budapesti és a vidéki bérek között, annak ellenére sem, hogy a hazai IT szektor központja egyértelműen Budapest. Ez a vidéken lévő IT cégeknek jelenthet problémát, hiszen fel kell venniük a versenyt a budapesti IT cégekkel az IT szakemberek fizetése tekintetében.

Nem csak a fizetés fontos tényező akkor, amikor egy cég It szakembert keres. Egy pályakezdő informatikusnak fontos szempont a fizetés nagysága mellett a képzések és a fejlődés lehetősége is. A medior és senior IT szakemberek a rugalmas munkaidőt, és a különböző juttatásokat tartják fontosnak (pl. céges autó, magánnyugdíj-pénztár).

Az IT fizetés

Általánosságban elmondható, hogy hazai viszonylatban a pályakezdő IT állásokban bruttó 400e Ft-tól indulnak a munkabérek, ezután a tapasztalattól függően emelkednek, a senior IT szektorban pedig elérheti a bruttó fizetés az 1,5-1,7 millió Ft-ot is, de vannak olyan cégek, pozíciók, ahol ennél még magasabb bérek is elérhetők.

Kik a legkeresettebb IT szakemberek ma Magyarországon?

  • DevOps szakemberek
  • Angular fejlesztők
  • React fejlesztők
  • Fullstack fejlesztők (Java+Angular, .NET+Angular)
  • IT rendszerszervezők
  • Java fejlesztők

Forrás: Bluebird

Az IT fejvadász cégeknek fejlődniük kell

Az IT szakemberek most jelentősen jobb helyzetben vannak az IT szektorban kialakult munkaerőhiány miatt, ők dönthetik el, melyik állást fogadják el, sőt azt is, melyik fejvadásszal veszik fel a kapcsolatot. Ahhoz, hogy egy IT fejvadász cég sikeres legyen, egyre több platformot és adatbázist kell használnia, hogy elérje a keresett IT szakembert. Már nem elég FB-on feltenni egy hirdetést, egy komolyabb IT fejvadász cégnek már nyomonkövető-rendszereket is allkalmaznia kell. Még fontosabbá válik a gyorsaság és az, hogy minél több IT szakembert tudjon elérni a fejvadász cég.

Azoknak a cégeknek, akik IT szakembert keresnek egyre inkább a fejvadászat sikere lesz a központi kérdés.

Mi az iJob-nál az IT munkaerőpiac alapos tanulmányozása után úgy döntöttünk, szakosodunk az IT szakemberek toborzására, ezért tovább bővítettük IT recruiterekkel csapatunkat, előtérbe helyeztük a sikeres és hatékony IT fejvadászatot, ezt bizonyítja az elmúlt időszakban történt több sikeres IT szakember megtalálása és elhelyezése megbízóinknál.

Mi az a hibrid munkarend?

Az új munkarend a világjárvány óta egyre inkább eltolódott az ún. hibrid munkarend irányába, ami azt jelenti, hogy otthoni és irodai munkára is egyaránt lehetőséget nyújt az adott cég.

A legtöbb cég a COVID teremtette helyzet miatt az online meetingeket és a home office-t támogatja, mivel ezzel csökkenteni tudnak bizonyos költségeket, pl. az irodabérlet díját. Az IT szakemberek többsége is inkább az otthoni, vagy távolról történő munkavégzést tartja előnyösnek, vagy ha be is kell menni az irodába, legalább pár napot otthonról szeretnének dolgozni.

Mivel a mai világ egyre inkább a mesterséges intelligencia felé tart, elképzelhető, hogy még tovább fog bővülni az IT szektor, ezáltal még nagyobb lesz a kereslet az IT szakemberekre.

Hogyan találjuk meg a megfelelő IT szakembert, miért érdemes fejvadászhoz fordulni?

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, ha jó IT szakembert szeretnénk találni, érdemes IT fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, rengeteg időt és energiát spórolunk.

Ami miatt még érdemes az IT szakember keresését IT fejvadászra bízni, az a diszkréció, amit egy fejvadász cég vállal. Akár IT szakembert, vezető programozót, fejlesztőt keresünk, érdemes IT fejvadászra bízni a keresést, hiszen a cég sikere múlhat azon, hogy a kiválasztott IT szakember tényleg érti a munkáját, valóban ismeri és tudja használni a megfelelő programnyelveket és nem fog az első adandó alkalommal másik céghez menni dolgozni.

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az iJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

  • Kifejezetten IT szakemberek fejvadászatára szakosodtunk, profi IT-s és HR szakértőkkel dolgozunk együtt és tartjuk velük a kapcsolatot.
  • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott IT pozícióra a megfelelő szakembert, ezt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
  • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól az IT fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
  • Tisztában vagyunk azzal, hogy, mennyire keresett lett ez a szakma, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak.

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!