Munkaerő gazdálkodás

A munkaerő gazdálkodás a munkaerő stratégiai tervezése és kezelése a cégekben, azaz azoknak a gyakorlatoknak az összessége, amelyek célja a munkaerő felvételének, fejlesztésének és megtartásának hatékony irányítása. A megfelelő munkaerőgazdálkodási stratégia kidolgozása és alkalmazása kulcsfontosságú a cégek sikeréhez és növekedéséhez.

IT munkaerő dolgozik az irodában.

A munkaerő gazdálkodás részletesen foglalkozik az alábbi kérdésekkel:

 • Munkaerő tervezés: A munkaerő tervezése azt jelenti, hogy előre meghatározzuk a jelenlegi és jövőbeli munkaerő szükségleteinket, hogy a vállalatunknak mindig megfelelő mennyiségű és minőségű dolgozója legyen. Ez magában foglalja a jelenlegi munkaerő összetételének, az előrejelzéseknek, valamint azoknak az elemzéseknek az áttekintését, amelyek a vállalatunknak szüksége van a munkaerőre vonatkozóan.

 • Munkaerő kiválasztás: Az alkalmazási folyamat során az adott pozícióhoz megfelelő jelölt kiválasztása az elsődleges cél. Ehhez általában felvételi interjúkat, teszteket, önéletrajzok áttekintését, referencia ellenőrzéseket és más módszereket használnak.
 • Munkaerő fejlesztés: A munkaerő fejlesztése magában foglalja a munkavállalók oktatását, képzését, támogatását és fejlesztését a munkájuk hatékonyságának és termelékenységének növelése érdekében. Ez magában foglalhatja a belső és külső képzéseket, valamint a mentorálást és a coaching-ot.
 • Munkaerő motiválás: A munkaerő motiválása azt jelenti, hogy olyan feltételeket teremtünk a dolgozók számára, amelyek ösztönzik őket a teljesítményre és a hosszú távú elkötelezettségre. A motiváció növelése érdekében a vállalatok általában fizetési és juttatási csomagokat, karrierfejlesztési lehetőségeket, munkahelyi rugalmasságot és elismerést kínálnak.

Miben változott meg az IT munkaerő-piac?

Az informatika korábban eléggé zárt iparág volt, most azonban komoly versenyben van más szektorokkal is. A néhány évvel ezelőtt megjelent technológiákat, (például a cloud) ma már rengeteg cég alkalmazza, és nekik szükségük van tehetséges IT munkaerőre.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mekkora az IT munkaerő hiány az IT szektorban, de azt kevesebben tudják, hogy mennyire sokrétű lett az informatika, milyen új és milyen régebbi területekre keresnek IT munkaerőt. Vannak az informatikának olyan területei, amikhez már csak a 50-60+ éves IT munkaerő ért (pl. AS400-as programozó), mivel az egyetemeken már nem tanítják, mégis használatban van banki, nagyvállalati óriásrendszerekben. Azt is érdemes megemlítenünk, hogy az ún. bootcampek (programozó képzések) gyors alapot adnak ugyan, de valójában még sokat kell tanulniuk más módon is a programozó jelölteknek. Ezt már a cégek is tudják, hogy még sok energiát és időt vesz el pl. a tapasztaltabb munkatársaktól, hogy a kezdő, – esetleg bootcamp tanfolyamot végzett – programozóból végül hatékony IT munkaerő váljon. A COVID mindenképpen egy digitális robbanást okozott, és a hazai IT szektor egyik legnagyobb kihívása az lett, hogy ma már online dolgozhat az IT munkaerő, akár nemzetközi cégeknek is. Ahhoz, hogy megfelelő IT munkaerő dolgozzon a cégünknél, jó tudni, milyen pozíciókba milyen átjárási lehetőségek vannak, melyik terület mivel foglalkozik, hiszen eltérő tudás, tapasztalatok kellenek pl. egy IT projektmenedzser pozíció betöltéséhez és más egy Java fejlesztőnek.

Ahogy már említettük, bizonyos területekre még nehezebb megtalálni a megfelelő IT munkaerőt – vagy azért, mert már nincs szakember, vagy azért, mert a terület, amire IT munkaerőt szeretnénk, nagyon speciális. Ilyen speciális terület például az IT-biztonság, vagy a mesterséges intelligencia.

A kereslet meghaladja a kínálatot.

Az elsődleges és legfőbb dilemma az IT területen a munkaerőhiány. Saját tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egyre több cégvezető kezdi elengedni azt a hozzáállást, miszerint különböző pozíciók betöltéséhez feltétlenül szükséges felsőfokú végzettség. Természetesen továbbra is megvannak azok a pozíciók, ahol elengedhetetlen a szakirányú végzettség, azonban számtalanszor többet ér a tapasztalat és teljesítmény, mint a papír.

IT cégvezetőként mindenképp érdemes újragondolni, mi az amit kínálni tudsz a jelölteknek versenytársaidon felül, ha a célod a lehető legprofibb munkaerő megtalálása. A soft skillek felértékelődtek, emiatt erre ajánlott nagyobb figyelmet fordítani az eddigieknél, főleg egy-egy pozíció hirdetésénél. Az olyan tényezők, mint az együttműködési készség, produktivitás vagy a motiválhatóság nagyban hozzájárul a csapatba való beilleszkedéshez, vállalati kultúrához, ami egyre inkább játszik fontos szerepet.

Összegyűjtöttünk néhány tippet saját tapasztalataink alapján, ami segítségedre szolgálhat hogyan tartsd motiváltan IT munkaerőd

Biztosíts teret és időt a fejlődéshez!

Ahogy már fentebb is említésre került, a folyamatos innováció esszenciális része az IT szektornak. Az IT munkaerő számára kifejezetten fontos tényező, hogy fejlődni tudjon a megfelelő körülmények között. Gyakran munkaidőn kívül tanulják meg azokat az új technikákat, praktikákat, amit később hasznosítanak. Mindenképp jó pont lehet számodra, ha ezt beépíted a munkaidőbe és biztosítod a megfelelő szakmai továbbképzéseket, szakmai konferenciákon való részvételt és az új technológiák megismerésének a lehetőségét.

Biztosítsd a jó munkakörülményt!

A Covid egyik velejárója, ami már napjaink részévé vált a Home Office, mindenképp kecsegtető szempont, ha egy cég nyitottan áll a Home Office lehetőségéhez. Emellett persze fontos az irodai munkakörnyezet,hiszen heti 1-2 napot jellemzően ott tölt az IT-s. A megfelelő informatikai eszközök, kényelmes ülőhely, pozitív irodai légkör elengedhetetlen része a jó munkakörülménynek. Ezek azok a tényezők, amire mindenképp érdemes odafigyelned munkáltatóként, ha célod megtartani a jó IT-s szakembert.

Kommunikálj hatékonyan!

A kommunikáció az alapköve mindennek. Egy IT-s számára rendkívül fontosak a visszajelzések, a vezetőivel és csapattársaival folytatott hatékony kommunikáció. Biztosítsd a folyamatos visszajelzést és a konstruktív kritikát.

Jutalmazd a teljesítményt!

Az elismerés az élet minden területén alapvető szükségesség. Nincs is ez máshogy a munka világában sem! Ne félj jutalmazni, motiválni IT munkaerődet. Akár pénzjutalommal, de akár szabadságolással vagy kisebb-nagyobb élményekkel is díjazhatod alkalmazottaidat.

Az IT szektorban a jó munkaerő megtartása folyamatos figyelmet igényel, de ha sikerül a fent említett tanácsokat megfogadnod, sokkal eredményesebb, motiváltabb team-el rendelkezel majd, mint versenytársaid!

Miért érdemes fejvadászra bízni az IT munkaerő megtalálását?

Az IT munkaerő megtartásánál csak 1 nehezebb feladat van, a legmegfelelőbb IT munkaerő megtalálása. Nehéz feladat megtalálni a potenciális jelöltet, főleg, ha nincs a vállalatnál erre szakosodott kiválasztási rendszer. Számtalan esetben találkoztunk olyannal, aki miután felvette a jónak vélt munkaerőt utólag kiderült, hogy mégsem alkalmas a pozícióra.

Ebben mi profi segítség lehetünk számodra!

A legtöbb cégnek nincs speciális kiválasztási rendszere vagy stratégiája, amivel hatékonyan meg tudnák találni az IT munkaerőt. Nehezíti a feladatot, hogy a legtöbb HR-es nem informatikus, külön IT HR részleg kéne ahhoz, hogy megtalálják az ideális IT munkaerőt. Ráadásul az informatikusok, azaz az IT munkaerő most jelentősen jobb helyzetben van az IT szektorban kialakult munkaerőhiány miatt, ők dönthetik el, melyik állást fogadják el, sőt azt is, melyik fejvadásszal veszik fel a kapcsolatot.

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, érdemes fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, időt és energiát spórolunk.

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

Más cégektől eltérően nálunk a fejvadászat díja nem az éves bér x %-a, hanem fix sikerdíj, aminek kb. 30%-a keresési díj. A keresési díjért cserébe vállaljuk, hogy 30 napon belül – pozíciótól függően – 3-5 fő, a követelménylistának tökéletesen megfelelő jelöltet küldünk, amennyiben ezt nem tudjuk teljesíteni, a keresési díj 100%-át visszafizetjük.

Azért tesszük ezt, mert ha – a legtöbb fejvadász díjával ellentétben – az éves bér x %-ért dolgoznánk, az lenne az érdekünk, hogy minél drágább / magasabb fizetést kérő munkatársat találjunk Nektek, megbízóinknak nem ez az érdeke.

 • Pl: ha egy jelentkező 10%-al kevesebbet fog keresni, egy átlagos fejvadász díjához képest, a mi díjunk a legtöbb esetben fedezheti is a munkabéren megspórolt összeget, így megbízási díjunk Neked akár pénzbe sem kerül.
 • Garanciát vállalunk az általunk kiközvetített munkavállalókért, ami lehet 30, 60, 90 vagy akár 120 nap.
 • Nem kérünk kizárólagos szerződést.
 • Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb programozót /IT munkaerőt találjuk meg a lehető legkedvezőbb áron.
 • Ezzel költséget spóroljunk megbízóinknak.

Mindezen kívül az iJobnál…

 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal.

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!