Napjaink egyik legnagyobb térhódítása a mesterséges intelligencia (MI, AI). Rengeteg  szakértőt, munkavállalót foglalkoztat a kérdés, vajon melyek azok a szakmák, amelyeket képes lesz az AI kiváltani a jövőben?


A jelenlegi álláspont szerint az újságírók, zeneszerzők, grafikusok és könyvelők munkája is veszélyben lehet az MI miatt. Azonban kevés figyelem fordul arra, hogy az IT szakemberek is aggódhatnak-e, hiszen idővel az ő feladatköreiket is képes lesz gyorsabban és hatékonyabban elvégezni. 

Vajon jól csinálja az AI, amit csinál? 

A mesterséges intelligencia által megírt programok helyességének a bizonyítása nem egyszerű feladat. Az MI-alapú rendszerek általában bonyolult, nem-lineáris és adatalapú modellek, amelyeket nagy mennyiségű adat és iteratív tanulási folyamatok segítségével hoznak létre. Emiatt a hagyományos programokkal szemben nem mindig könnyű megfelelően strukturált és formálisan bizonyítható módon igazolni a helyességüket.

Az ellenőrzés során általában statisztikai és empirikus módszerekre támaszkodik. Az algoritmusok és modellek teljesítményét gyakran validációs adatokon tesztelik, ahol összehasonlítják a várt kimenetet az előrejelzéssel vagy a választott cselekvéssel. Az adatok alapján értékelik a rendszer pontosságát, hatékonyságát és megbízhatóságát.

Azonban a teljes bizonyítás az MI rendszerek esetében szinte lehetetlen, mivel gyakran nem ismertek előre a bemeneti adatok teljes tartalma, és az algoritmusok összetettsége miatt nem mindig lehetséges egyértelműen követni a rendszer döntéseinek logikáját.

Programozás a gyakorlatban – avagy, hogy teljesített a mesterséges intelligencia?

A Google állásinterjúk során használt kezdő kódolói teszteket a ChatGPT sikeresen teljesítette. Emellett egyébként az Amazon által lefuttatott teszteken, mint pl: ügyfélszolgálati segítségnyújtás vagy vállalati stratégiai kérdések megválaszolásában is kifejezetten jól szerepelt.

Sokan tartanak attól, hogy az AI térhódítása miatt nagyfokú leépítések és átképzési hullámok várhatóak az elkövetkezendő években, ezzel csökkentve az emberi erőforráshoz való szükségletet.

Az OpenAI álláspontja valóban az, hogy a ChatGPT-t továbbfejlessze és alkalmazza a szoftveriparban. Azonban fontos tisztázni, hogy a mesterséges intelligencia rendszerek nem feltétlenül helyettesítik teljes mértékben a szoftveriparban dolgozó szakembereket. 

Inkább arról van szó, hogy ezek a technológiák képesek támogatni és automatizálni bizonyos feladatokat, így segítve a szakembereket a hatékonyabb és gyorsabb fejlesztésben vagy munkavégzésben.

Mire érdemes plusz figyelmet fordítani?

Vannak különböző feltörekvő trendek, amelyek nagyot mennek a piacon, mint például a Cyber Security. Bár ez nem egy újdonság, azonban ajánlott több hangsúlyt fektetni erre, hiszen a megnövekedett kibertámadások napjaink egyik problémája. 

Másik ilyen irányzat a  Blockhain, ami egy olyan elosztott adatbázis technológia, ami lehetővé teszi az adatok hozzáadását, azonban átírni az adatokat konkrétan lehetetlen, mivel blokk láncolódása miatt a változtatások nyomai az egész láncot érintenék ami jelentősen biztonságossá teszi.  

Az előrelátható technológiai fejlesztések közé tartozhatnak az mesterséges intelligencia, gépi tanulás, robotika, blokklánc, nagy adatok (big data), Internet of Things (IoT), 3D nyomtatás és még sok más terület. Ezek a technológiák új lehetőségeket hozhatnak a vállalkozásoknak, az iparnak és a szolgáltatási szektoroknak. 

Inkább a “természetes”, mint mesterséges intelligencia?

Ha munkáltatóként, te inkább a valódi tudást keresed, mint a beprogramozott szakértelmet, a legjobb helyen jársz! 

Az Ijob azzal a céllal alakult, hogy a hazai KKV-szektorban humánerőforrás területén felmerülő hiányérzetre nyújtson maradéktalan és profi megoldást.

Kölcsönös korrektség és elköteleződés cégünk egyik alapelve, mint munkáltató, mint pedig munkavállalói oldalról egyaránt. Célunk minden esetben a minőségi szolgáltatás nyújtás, szerethető és fenntartható munkahely megtalálása.  

Miért érdemes az iJobot választanod?

  • sikerdíj alapú, kockázatmentes munkaerő-közvetítésben gondolkozol
  • recruitereink kifejezetten IT munkaerő kiválasztására szakosodtak
  • elsődleges szempontok közé tartozik számodra a biztonság, ugyanis a megkötött szerződések terén garanciát vállalunk, ami lehet 30, 60, 90 vagy akár 120 nap
  • célunk, hogy megtaláljuk számodra a legmegfelelőbb munkaerőt a legkedvezőbb áron
  • ahelyett, hogy több száz önéletrajzon rágod át magad, inkább időt spórolnál.

Gondold át a pozíció leírását, kérj egyedi ajánlatot, készíts egy kávét..ne aggódj, a  többit Mi elvégezzük helyetted!