Munkakeresőként hogyan keressük meg a lehető legjobb IT állásokat?

Ha mi magunk vagyunk azok, akik IT állásokra pályázunk, nem vagyunk egyszerű helyzetben, mert nagyon sok cég keres IT szakembert, ezért felmerül a kérdés: hogyan keressünk hatékonyan? Ehhez adunk néhány tanácsot:

 • jelentkezzünk Facebook csoportokba! – ma már nagyon sok Facebook csoport létezik, ha álláskeresésről vagy állás információkról van szó. Választhatunk csoportot akár az alapján is, hogy milyen programozói nyelvet ismerünk, de szűrhetünk távmunkára, webfejlesztésre, konkrét pozícióra is
 • készítsünk profilt LinkedIn-en, ahol ránk találhatnak az állást kínáló cégek! Ha már van profilunk, foglalkozzunk vele, tartalmazzon minél több információt rólunk, legyen naprakész!
 • Iratkozzunk fel e-mail-es állásértesítőkre! – a legtöbb munkaerő közvetítő cégnek van díjmentes feliratkozási lehetősége, így mindig képben lehetünk arról, hogy épp melyik cég és milyen végzettséggel keres IT állásokra munkavállalót!
 • lépjünk be egy munkaerő közvetítő cég adatbázisába! Mi az IJob-nál díjmentes szolgáltatást biztosítunk álláskeresőknek, ha IT állásokról van szó, ajánljuk álláskeresőknek való oldalunkat!

Válogass a legjobb IT állások közül itt! 

Mik a legkeresettebb IT állások?

Nagyon jól mutatja, hogy mennyire keresett szakma az IT területe, ha rápillantanunk bármelyik álláshirdető cég honlapjára, amit azonnal észerveszünk, hogy rengeteg állást kínálnak az IT területén az IT projektvezetőtől kezdve a senior, medior fejlesztőkön át az IT helpdesk, vagy akár a frissen végzett, kezdő junior fejlesztőkig. 

Több hazai állásportál megtekintése és összehasonlítása után azt látjuk, hogy a Magyarországon jelenleg leginkább keresett IT állások a következők: 

 • IT projektvezető
 • szoftverfejlesztő
 • rendszermérnök
 • Java fejlesztő 
 • IT helpdesk
 • frontend fejlesztő
 • fullstack fejlesztő
 • .Net fejlesztő
 • szoftvertesztelő
 • backend fejlesztő

Összehasonlításul álljon itt a The Enterprisers Project listája is:

 1. Software developer
 2. Network engineer3. Systems engineer
 3. Senior software developer
 4. Java developer
 5. Software QA engineer
 6. IT project manager
 7. Application developer
 8. Computer support specialist
 9. Business analyst

Mennyit keresnek a IT állásokban elhelyezkedő szakemberek?

Az egyes IT állásokban kínált és kért fizetések függenek az adott pozícótól, a pozíció betöltéséhez szükséges programnyelvtől, a speciallizációtól, a szakmai tapasztalattól, valamint attól is, hogy junior, medior vagy senior állásról van-e szó. 

Általánosságban elmondható, hogy magyar viszonylatban a pályakezdő IT állásokban bruttó 450e Ft-tól indulnak a munkabérek, ezután a tapasztalattól függően emelkednek, a senior IT szektroban pedig elérheti a bruttó fizetés az 1,5-1,7 millió Ft-ot is, de vannak olyan cégek, pozíciók, ahol ennél még magasabb bérek is elérhetők. 

Mik a legkeresettebb programnyelvek az IT állásoknál?

Mint ahogyan az IT állásokon belül az IT pozíciók is változnak, a programnyelveket is változásban vannak. Az sem mindegy, hogy milyen területre milyen programot használnak a cégek, ezért az alábbi lista is tájékoztatás. A TIOBE Index készít rangsort a programnyelvekről úgy, hogy  különféle internetes csatornákat kutat azt vizsgálva, hogy melyik programnyelv érdekli leginkább az embereket. Ebből aztán abból összeállít egy rangsort,íme:

A TIOBE Index készít rangsort a programnyelvekről

Ebből a listából az látható, hogy a programnyelvek, amiket legtöbbször használnak, a következők:

 • Java
 • C
 • Python
 • C++
 • C#
 • Visula Basic.NET
 • JavaScript
 • PHP
 • SQL
 • Swift

Ezeken kívül még sokszor használják a

 • .NET
 • SQL
 • HTML
 • CSS J2SE programnyelveket is. 

Ha IT állásokra keresel szakembert 

A legtöbb cég működéséhez már elengedhetetlen a jó IT-s szakember, a háttérben futó programok használatához, fejlesztéséhez, működtetéséhez mindenképp az adott szakterület specialistáját kell megtalálnunk.

Amikor IT állásokra keresünk szakembert, azt is tudjuk, hogy az IT technológia rohamos fejlődése miatt hiányszakma lett az IT szakember, a munkaerőpiacon szinte lehetetlen a korábbi módszerekkel rátalálni olyan emberre, aki megfelel a követelményeknek.

 • a HR-esek, az IT vezetők a legtöbbször annyira elfoglaltak, hogy arra már nem jut idejük, hogy saját maguk keressék meg a legjobb programozót, IT-s szakembert vagy éppen fejlesztőt
 • Nehezíti az IT állásokra jelentkezők kiválasztását, hogy nagyon kevés olyan IT szakember van piacon, aki megfelelő lenne, vagy ha mégis van szabadon lévő “szakember” hamar kiderül, hogy nem annyira megbízható. Mivel az igazán jó programozók/fejlesztők/szakemberek éppen dolgoznak valahol, minimális az esély arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ha pedig jelentkezik valaki, arról nagyon gyakran kiderül, hogy vagy teljesen kezdő, vagy más problémák miatt nem dolgozik sehol
 • Tapasztalataink szerint az tényleg elvétve fordul elő, hogy jelentkezik az IT szakember egy állásra és meg is felel az elvárásoknak 
 • mivel 2021-ben szinte naponta változik a piaci elvárás az IT szakemberekkel szemben, rohamos léptekkel fejlődik ez a terület, egyre nehezebb az IT állásokra megfelelő szakembereket kiválasztani
 • amikor a fenti okok miatt munkaerő-kiválasztó, fejvadász, vagy IT toborzó céghez fordulnak, gyakran csalódnak. Van, hogy nem a megfelelő embert találják meg nekik. A másik eset, amikor megkötik a szerződést, aztán amikor küldeni kéne a jelentkezőket, már nem lehet elérni a fejvadász céget, nem veszik fel a telefont, végül senki nem küld jelentkezőket.

Mennyire könnyű IT állásokra szakembert találni, avagy miért olyan nehéz az IT fejvadászat?

Azt rögtön elmondhatjuk, hogy egyáltalán nem könnyű feladat IT állásokra jelentkezőket találni. Nézzük is meg, hogy mi okozza a főbb nehézségeket!

Hol és hogyan keressem meg, hogyan szólítsam meg, mit mondjak neki ha máshol dolgozik az IT szakember, akire szükségem van?

Az alapvető és talán a legnagyobb kihívást az jelenti egy IT fejvadász cégnek, hogy a megfelelő célcsoportot tudják megszólítani. Az már egyértelmű, hogy egy hiányszakmáról van szó, hiszen sokkal kevesebb az IT állásokra jelentkező munkaerő, mint pl. egy sales munkakörre. Jóval több az álláshirdetés, mint ahány szakember van a piacon, megtalálni őket pedig még ennél is nehezebb. Ha belegondolunk abba, hogy van egy IT rendszergazda, aki – szerencsésebb esetben – éppen állást keres, de legalábbis nyitott a váltásra, akkor is ott van az a probléma, hogy rengeteg megkeresést kap. Lehet, hogy LinkedIn-en van egy kitöltött profilja, ami alapján éppen alkalmas lehet az adott pozícióra, de az már egyáltalán nem biztos, hogy el is fogja olvasni a munkaerő-közvetítők, fejvadász cégek, IT torborzók leveleit. Vagy elolvassa, de már pár mondat után rájön arra, hogy maga a hirdetést feladó cég sincs teljesen tisztában a pozícióval, amire jelöltet keres, ezért elmegy a kedve a további olvasástól. Ilyenkor azt érezheti, hogy nem is érdemes telefonon sem felvenni a kapcsolatot a hirdetővel, nemhogy elmennie egy felvételi beszélgetésre.

Ahhoz, hogy komolyan vegyen minket, nekünk magunknak is komolynak kell lenni, tehát tisztában kell lennünk a programnyelvvel, amit használnia kell, tudnunk kell, milyen rendszer az, amiben dolgozni fog és hogy milyen szintű tudást követel meg a pozíció. Van-e bármilyen specifikáció amivel szeretnénk, hogy a jelöltünk rendelkezzen? Szeretnénk, ha rendelkezne algoritmizálási képességekkel? Legyen képes egy folyamatot leírni, lépésekre bontani? Ezeket mind-mind bele kell fogalmazni a pozíció leírásába, ekkor van esély arra, hogy a valóban megfelelő jelöltet találjuk meg, akire szükségünk van!

Motivált jelöltet kell találni

Még abban az esetben is, ha megvan a megfelelő tudással rendelkező munkaerő, figyelembe kell venni, hogy az IT állásoknál ne csak a fizetés nagysága legyen fontos számára, hanem valóban motivált legyen, a legjobb, ha szereti is, amit csinál, jó jel, ha érdekli, hogy mivel foglalkozik a cég, mi a cég célja, milyen projekteken fog dolgozni, ebből jól leszűrhető, hogy a jelölt valóban nyitott, elkötelezett és fejlődni vágyó, hiszen olyan projekten szeretne dolgozni, amiből ő is tud tanulni. A pályakezdő programozók esetében elsősorban elkötelezettség, motiváció, munka iránti alázat, nyitottság és tanulási vágy kell ahhoz, hogy valaki sikeres legyen a munkaerőpiacon. Sok cég tartja fontosnak, hogy a leendő munkatárson érezhető legyen a tanulási vágy és a nyitottság az újdonságokra, akár arra is, hogy egy új programnyelvet megtanuljon. 

Amiatt, hogy ennyire keresett a piacon az informatikus/fejlesztő/IT szakember, sok cég egymással versenyezve kínál több és több munkabért, abban reménykedve, hogy így megszerezhetik a legjobb munkaerőt.

Amiért még nem könnyű ez a feladat, az az, hogy a pozíciók annyira speciálisak, hogy már nem elegendő egy hirdetést feladni, gyakran nem is jelentkeznek rájuk.

Milyen fórumokon érdemes IT szakembert keresni?

Azt elmondhatjuk, hogy érdemes minél több fórumon keresni IT szakembert, mégis, azon kívül, hogy magunk keresünk akár Facebook-on, LinkedIn-en, hirdetés útján, vagy az ismerőseink között, de nem találunk, mert vagy időnk nincs már rá, vagy kedvünk sincs olyan programozókat keresni, akiket egyébként is elárasztanak állásajánlattal (hiszen mindenki őket keresi), akkor érdemes felkeresni egy fejvadász céget is, lehetőleg olyat, akik kifejezetten IT szakemberek toborzására specializálódtak. Amikor IT szakembert keresünk a cégünkhöz, jobb, ha rugalmasak vagyunk a munkavégzés helyét illetően.

Sok cég döntött a 2020-as COVID helyzet után úgy, hogy egyre több projekt alapú munkát bíz IT szakemberekre, úgy, hogy az ún. remote munkavégzést kínálják a leendő munkatársnak, ami azt jelenti, hogy a projekt feladatok elvégzése távolról (pl. home office) történik. Egyre több olyan IT szakember van, aki kifejezetten ezt a fajta munkavégzést részesíti előnyben, remote munkavégzést keresnek.

A remote munkavégzés ellenkezője, az onsite munkavégzés, amikor a projekt feladatokat az IT szakember a projekt csapattal együtt végzi, jellemzően egy munkahelyi környezetben. 

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani az IT fejvadász cégek közül?

 • Kifejezetten IT szakemberek fejvadászatára szakosodtunk, profi IT-s és HR szakértőkkel dolgozunk együtt és tartjuk velük a kapcsolatot. 
 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott IT pozícióra a megfelelő szakembert, ezt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy, mennyire keresett lett ez a szakma, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak