Mibe kerül a toborzás a munkáltatónak?

A cégeknek a toborzás látható, fix költségein kívül sok “láthatatlan” tényezővel is számolniuk kell.

Valamilyen mértékű fluktuáció minden cégnél van, és annak érdekében, hogy mindig biztosítsuk a megfelelő létszámú és képzettségű munkavállalót, folyamatosan toboroznunk kell. Azonban ez a folyamat igen költséges lehet, főleg, ha a cég csupán a látható, fix költségekkel számol, mint például a fejvadász díja, és nem veszi figyelembe azokat a toborzás-kiválasztással kapcsolatos dolgokat (láthatalan költségeket), melyek jelentős összegbe kerülhetnek.

Először is nézzük meg, melyek azok a ún. fix költségek, amelyekkel a cégeknek mindenképpen számolniuk kell.

Kiválasztás toborzás költségei

 • a hirdetések költségei
 • 5 – 10, de pozíciótól függően akár több száz önéletrajz áttekintése, minősítése
 • telefonos interjúk, munkaidő költsége
 • kiválasztás munkaideje, költsége
 • vagy a fejvadász díja
 • az új kollégák betanításához szükséges tréningek/tanfolyamok ára
 • végkielégítés és egyéb bérköltségek a távozó kollégának

A fent felsorolt, egyértelmű költségeken kívül vannak azonban láthatatlan, indirekt költségek, melyekkel nem feltétlenül kalkulál a munkaadó, különösen, hogy ezek sokszor nem is rögtön a toborzáskor, hanem sokkal később jelentkeznek, mégis, igen nagy hatással lehetnek a cég működésére.

Na jó, de mégis mennyi a fejvadász díja??

Pontosan és részletesen eláruljuk, de kérlek olvasd el előbb a következő bekezdést is!

Nézzük, mik ezek a “láthatatlan” költségek:

A többi kollégától elvett idő

Gondoljuk át, hogy hány kolléga és menedzser munkája kell ahhoz, hogy egy alkalmazottat felvegyünk egy olyan pozícióba, ahol másik akár több száz cég is vadászik az adott emberre. El kell készíteni a hirdetéseket, jóvá kell hagyatni a szöveget, interjúztatni kell a jelölteket, valamint ellenőrizni kell a referenciákat, ezen kívül a szerződéskötés és annak adminisztrációja is sok időbe telik. Ezeket mind-mind be kell, hogy kalkuláljuk a költségeink közé. Számoljuk össze, hogy a HR-osztályon kívül hány dolgozónak mennyi ideje ment rá a toborzásra lehet, hogy meg fogunk lepődni.

A termelékenység/hatékonyság visszaesése

Azt tartják, hogy egy csapat annyira erős, amennyire a leggyengébb láncszem “erős”. Tehát hiába dolgozik mindenki gőzerővel, elég egyetlen gyenge kolléga a csapatban, aki gyengeségével, lassúságával visszarántja a többieket. Ezáltal vissza fog esni a termelékenység és az ebből fakadó veszteség egy olyan költségelem, amelyet nem lehet kalkulálni, de fel kell készülni rá.

Az elveszett lehetőségek költsége

Ez egy olyan tétel, amelyre nem biztos, hogy gondolunk, kalkulálni szinte lehetetlen, mégis óriási hatással van a cég életére. Vajon hány sales megrendeléstől, üzleti megállapodástól és partneri kapcsolattól esik el a cég azért, mert a felvett dolgozó nem megfelelően végzi a munkáját? Ha például az új kolléga feladata egy termék új marketingkampányának létrehozása lett volna, de ez nem, vagy gyenge minőségben valósult meg, vajon mekkora árbevételtől esett el a cég? 

A munkamorál romlása, és az emiatt bekövetkező újabb távozások költsége

Az emberek olyanokkal szeretnek együtt dolgozni, akik inspirálják őket, energiával töltik fel őket, és akiknek a munkáján azt látják, hogy a maximumot nyújtják. Ha egy olyan kollégát veszünk fel a csapatba, aki nem teszi hozzá a részét a munkához, vagy folyamatosan negatívan áll hozzá a dolgokhoz, akkor elveszíthetjük azokat a dolgozókat, akik a legértékesebbek voltak a cégünk számára. 

A lehetséges munkaügyi per költsége

Egy dolgozótól való megválás során a munkavállaló számára világos, hogy azért kell elküldeni a kollégát, mert nem végzi megfelelően a munkáját. Azonban nem minden esetben ilyen egyértelmű a helyzet, főleg az alkalmazott részéről, így könnyen egy munkaügyi perben találhatja magát a vállalat.

Belátható, hogy sok esetben a fejvadász díja nem is a legnagyobb költség, hiszen rengeteg időt, energiát és pénzt spórolhatunk, ha a megfelelő fejvadász céggel dolgozunk együtt.

Fejvadász díja/ára

A legtöbb fejvadász díja az éves munkabér 14-25 %-a, ezért ők abban érdekeltek, hogy minél több fizetése legyen az adott munkavállalónak. Cégvezetőként, ez hogy érint téged? Nézzük meg ezt részletesebben.

Ha egy ember átlagosan 1 és 5 év között dolgozik egy cégnél, de számoljunk átlagosan 2 évvel, akkor például:

 • ha az adott ember 20.000 Ft-tal keres többet, mint a másik, 2 év alatt a cég nettó 480.000 Ft-ot fizet ki (20.000 x 24), ami  a munkabér járulékai és adóival számolva ténylegesen többletköltségként a cégnek 800.000 Ft!!
 • ha 50.000 Ft-tal keres többet, mint a másik, 2 év alatt a cég nettó 1.200.000,- Ft-ot fizet ki (50.000 x 24),  a munkabér járulékai és adóival számolva ténylegesen töbletköltségként ez a cégnek kb.2.000.0000 Ft!!

Más cégektől eltérően nálunk a fejvadászat díja nem az éves bér x %-a, hanem fix sikerdíj, aminek kb. 30%-a keresési díj. A keresési díjért cserébe vállaljuk, hogy 30 napon belül – pozíciótól függően – 3-5 fő, a követelménylistának tökéletesen megfelelő jelöltet küldünk, amennyiben ezt nem tudjuk teljesíteni, a keresési díj 100%-át visszafizetjük

Azért tesszük ezt, mert ha – a legtöbb fejvadász díjával ellentétben – az éves bér x %-ért dolgoznánk, az lenne az érdekünk, hogy minél drágább / magasabb fizetést kérő munkatársat találjunk Nektek, megbízóinknak nem ez az érdeke.

 • Pl: ha egy jelentkező 10%-al kevesebbet fog keresni, egy átlagos fejvadász díjához képest, a mi díjunk a legtöbb esetben fedezheti is a munkabéren megspórolt összeget, így megbízási dijunk Neked akár pénzbe sem kerül.
 • Garanciát vállalunk az általunk kiközvetített munkavállalókért, ami lehet 30, 60, 90 vagy akár 120 nap.
 • Nem kérünk kizárólagos szerződést.
 • Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb programozót / munkatársat találjuk meg a lehető legkedvezőbb áron.
 • Ezzel költséget spóroljunk megbízónknak.

Mennyire kedvező a mi megoldásunk?

Kérj teljesen díjmentes ingyenes konzultációt, ahol átbeszéljük a Te pontos igényeidet és az alapján a pontos árat megadjuk Neked. Töltsd ki adataidat.