A legtöbb vállalat életében fontos szempont a megfelelő alkalmazottak kiválasztása, illetve a kiválasztás során használt megfelelő módszer alkalmazása. Természetesen fontos szűrni a(z) – egy adott pozícióra – jelentkezőket, hiszen sokszor az önéletrajzot beküldők nagy része nem alkalmas a meghirdetett munkakörre. De vajon ki számít alkalmasnak és ki nem? 

Hard Skillek vs. Soft Skillek

A cég maga dönti el, hogy számára mennyire fontos a tényleges tudás, illetve a végzettség, mint például az egyetemi diploma megléte, vagy az Excel ismerete. Voltaképpen érthető, ha igényt tart ezekre a vállalat, ugyanis a betanítás hosszadalmas, illetve teljes embert igénylő folyamat. Ebből fakadóan olyan embert választani a pozícióra, aki már meglévő és tényleges tudással rendelkezik – vagyis hard skillekkel – egyszerűbb. Ugyanakkor a pályakezdők friss és új légkört, skilleket adhatnak át a vállalatnak. Minden ember más és más személyiséggel rendelkezik, ezért a kvalitásuk is teljesen más lehet.

A hard skillek tulajdonképpen az igazolható, mérhető képességek, a soft skillek pedig a szociális, elsőre nem szembetűnő képességek. A hard skillek elsajátítása jóval egyszerűbb, míg a soft skillek leggyakrabban inkább képességek, mintsem készségek, ezért elsajátításuk nem mindig kivitelezhető. Soft skillekkel a jelentkező kiemelkedhet a tömegből, illetve számos munkaadót szintén jobban megmozgat, ha látja, hogy milyen rendkívüli soft képességekkel rendelkezel.

Tulajdonképpen miért fontosak a soft skillek?

Egy cég életében talán az egyik legfontosabb kincs a hűséges, megbízható, egy adott pozícióra legalkalmasabb munkatárs. A kiválasztás során, amennyiben tisztában vagyunk a jelentkezők soft skilljeivel, jóval egyszerűbben integráhatjuk őket. A betanulási időt szintén lerövidítheti, hisz megtudhatjuk a képességek megismerése során, hogy kit hogyan, milyen módszerrel a legérdemesebb betanítani. Ezek mind azért hasznosak, mert így nagyobb az esélye, hogy hűséges és megbízható kollégákat találunk. 

softskillekvs.hardskillek

Melyek azok a soft skillek, amelyeket egy munkavállalóban kell keresnünk? 

Pozitív hozzáállás

A pozitív gondolkodásmód, viselkedés, illetve hozzáállás a szervezet teljes egészére hatással van. Egy új munkatárs ezen skillje friss, új és pozitív spirituszt hozhat magával. Mindannyian ismerünk olyan embert, akinek “soha nem jó semmi”. Az ilyen típusú emberek nemcsak, hogy nem használnak, hanem ártanak is a légkörnek és a többi dolgozóra is “ráragasztják” pesszimizmusukat.

Erős munkamorál

Amennyiben valakiben látszik az igyekezet és az ambíció, az szintén a teljes csapatra hatással lehet. A motiváció és a munkamorál rendkívül gördülékennyé teszi a közös, illetve az egyéni munkavégzést, valamint a munkavégzési hajlandóságot is jó irányba viszi.

Kreativitás

Sokféle kreativitás létezik, mely az élet valamennyi területén használható, illetve kapcsolatba hozható a jó problémamegoldó képesség fogalmával is. Aki kreatív megoldásokat talál mindenre, annak valószínűleg más skilljei is kiemelkedőek. 

Rugalmasság

Elengedhetetlen képesség, mely szükségeltetik a csapatmunkához. Aki nem rugalmas, azzal rendkívül nehéz a közös munka. Megnehezítheti az együttműködést és indokolatlan aggodalmakkal járhat.

Jó problémamegoldó képesség

Ahogyan már említettük a “Kreativitás” pontnál is, aki jó és kreatív problémamegoldó képességgel rendelkezik, azzal egyszerűbb a közös munka. Továbbá bátran rábízhatunk az ilyen személyekre önálló munkavégzést igénylő feladatokat is, hiszen szinte biztos, hogy megoldják és véghezviszik azokat.

Önbizalom

Az egészséges önbizalom az élet valamennyi területén fontos szerepet játszik. Fontos, hogy tisztába legyünk képességeinkkel és ne “titkoljuk” azokat. Legyünk rájuk büszkék, ugyanakkor maradjunk szerények.

Miért nehéz meghatározni a munkakör betöltéséhez szükséges legoptimálisabb soft skilleket?

A képességek optimális meghatározása a legnagyobb vállalatok számára is nagy falat lehet, ezért érdemes tapasztalt szakemberekre bízni. Amennyiben így teszünk, jóval költséghatékonyabb megoldást találhatunk, illetve arra is számíthatunk, hogy kevesebb idő alatt sikerül megtalálni a cég számára legideálisabb munkatársat. Ezen kívül a pontosan célzott álláshirdetések megadása sem utolsó szempont a megbízható és megfelelő új munkaerő kiválasztásához.

Manapság egyre nehezebb megtalálni a tökéletes kollégát, hiszen már nem csak a tényleges, leírható tudás, hanem a soft skillek is fontos szerepet játszanak a kiválasztásban.
Ti is a munkaerő kiválasztásával küzdötök és nem találtok megbízható, hűséges munkatársakat? A kiválasztást bízzátok szakemberekre! Bízd Ránk, bízd az Ijob-ra!

Kérd Te is szakértőink segítségét még ma!