Mit jelent az “Executive search”?

A mai világunk minden eddiginél gyorsabban változó piaci környezetet eredményezett, ezt sok tényező befolyásolta, befolyásolja a mai napig is. A cégek, vállalkozások motorját viszont mindig is a munkaerő jelentette és jelenti.

Maga a fejvadászat még az 50-es évek Amerikájában kezdődött, amikor a nagyobb cégek és gyárak arra döbbentek rá, hogy a megfelelő munkaerő elérése nem olyan egyszerű, ezért az olyan nagyvállalatok, mint például az IBM és a GE létrehozták a fejvadászatot, amit eleinte leginkább vezetők kiválasztására használtak, de a tevékenység annyira sikeres lett, hogy bekerült a köztudatba is. 

Ma már különválik a fejvadászat és az ún. executive search olyan szempontból, hogy az executive search egy speciális, vezetők keresésére használt módszer lett. 

Az executive search egy egyedülálló keresési módszer, aminek az a lényege, hogy a fejvadász cég a vezető pozícióba, vagy speciális szaktudást igénylő területre keres jelöltet. Az executive search módszert akkor szokták használni, ha 

  • magas szintű – felsővezetői – pozícióba keresnek jelöltet, 
  • bizalmas jellegű a keresés, 
  • a cég saját keresési, hirdetési technikái már sikertelenek voltak

A közép- és felsővezetők toborzása és kiválasztása a teljesítmény egy kulcsfontosságú hajtómotorja.

Mi a különbség az Executive search és a “sima” fejvadászat közt?

A fejvadászat során gyakorlatilag bármilyen pozícióba kereshet jelöltet a fejvadász cég, mérnöki,, értékesítő, vagy IT szakember pozíciókba. Az Executive search során sokkal inkább a vezető pozíciókra kerül a hangsúly,. Executive search kereséssel keresik a fejvadász cégek a felső vezető pozíciók betöltésére alkalmas munkatársakat, ilyenkor a direkt keresés során a keresett szakember teljes piaci szegmensét feltérképezik, aktív kutatómunkát végeznek, hogy biztosan az összes információ rendelkezésre álljon.

Hogyan zajlik az Executive search?

Az első lépés, hogy a megbízó cég felveszi a kapcsolatot a fejvadász céggel, és megbízza, hogy keressen számára munkatársat. Ekkor a fejvadász megismeri a megbízót, és a beszélgetés során képet kap a megbízó cégről, a betöltendő pozícióról és összegyűjti a számára legfontosabb információkat, ami a későbbi kutatáshoz szükséges.

A következő lépésben részletesen és nagyon pontosan megbeszélik a keresett munkakör betöltéséhez szükséges feltételeket, ami nagyon fontos ahhoz, hogy valóban minden tekintetben megfeleljen a leendő munkatárs a megbízó elvárásainak. Ezt a folyamatot hívjuk pozíció felmérésnek. A pozíció felmérés során a következőket beszélik át:

  • milyen szakmai elvárások vannak,
  • milyen tapasztalat szükséges,
  • emberileg mik az elvárások, 
  • milyen készségekkel, tulajdonságokkal rendelkezzen a leendő munkavállaló.

Az executive search esetén különösen fontos a tűpontos pozíció felmérés, hiszen itt derül ki  a keresett szakember/vezető leendő pozíciójának fontossága, hatásköre, a megbízó cég sikerességéhez hozzáadott értéke, vagy a vállalat egyedülállóan speciális elvárási rendszere is. 

Mi, az iJob-nál az executive search keretében keresett pozíciókat nem hirdetjük meg, hanem különböző adatbázisok, szakmai kapcsolatok és más fejvadász-executive search partnereink ajánlásával, közvetlen kereséssel vadásszuk a megfelelő szakembereket. 

Honnan ismerem fel a jó fejvadászt, kire bízzam az executive search-t?

A jó fejvadász érdeklődő, aktív, kiválóan kommunikál és szereti azt, amit csinál. Nagyon jól ismeri a munkaerőpiacot, és széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amit fel is tud használni. Egy igazán jó fejvadász a partnereivel való kapcsolattartás során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az információcsere ne felületes legyen, hanem pontosan értse a pozíció hátterét,  – különösen fontos ez az executive search során – megismerje a céget ahol a jelöltje dolgozni fog, megfelelő kérdéseket tegyen fel, amiből már a megbízó is érezheti, hogy komoly és tapasztalt fejvadásszal van dolga. 

A legjobb szakemberek csak igazán csábító feltételekkel váltanak munkát, főleg, ha felsővezetőkről beszélünk, ezért egyáltalán nincs könnyű dolga egy fejvadásznak. 

A cégek legfőképpen hatékonyságot várnak el egy fejvadásztól, a gyorsaság és a precizitás mindenképpen fontos szempont.

A jó fejvadász kiváló kommunikációs képességével is kiemelkedik a versenytársai közül, hiszen így tudja közvetíteni a cég által képvisel értékeket a leendő munkavállaló felé. Fontos, hogy a fejvadász rendelkezzen empátiával is, hogy azonosulni tudjon a megbízója érdekeivel.

A jó fejvadász garanciát is vállal a munkájára, mi az iJobnál így dolgozunk! Amennyiben fejvadászunk nem a megfelelő munkavállalót találja meg, akkor egy másik jelöltet küldünk!

Mikor érdemes az Executive search szolgáltatást igénybe venni?

Az ideális munkaerő alapvetően meghatározza egy cég eredményességét, ahogyan a jó vezető is. Ilyen szakembereket azonban nem egyszerű találni. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő stratégia kialakítása, melynek segítségével megtalálhatjuk a cég számára legmegfelelőbb tehetségeket. Nem mindegy azonban, hogy milyen munkakörbe, pozícióba keresünk munkatársat, mennyire bizalmi a munkakör, sok esetben célszerűbb az executive search szolgáltatást igénybe venni, például, ha vezető beosztásba keresünk a cégünkhöz munkatársat. 

Amikor magas pozícióba, kulcsfontosságú munkakörbe, bizalmi pozícióba keres embert a megbízó cég, és már nem elég az általános fejvadászat, akkor érdemes az executive search szolgáltatást igénybe venni. Ez egy egész más feladat, sokkal nagyobb szakértelmet kíván a fejvadász részéről, mivel az adott szakma legjobbjait kell megszólítnia. Itt a fejvadásznak el kell érnie, hogy a potenciális jelölt számára úgy mutassa be a munkakört, ami eléggé vonzóvá teszi számára, ahhoz, hogy váltani akarjon (vagy elhelyezkedni.)

Itt még fontosabbá válik a fejvadász munkatárs hozzáértése, tapasztalata és tudása, hogy a keresett szakember érezze a szakmai felkészültséget, kialakulhasson az a szimpátia, összhang, ami szükséges a jelölt motiválására. Emiatt az Executive Search során a legfelkészültebb, több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező fejvadász munkatársaink végzik a toborzás feladatát.

Ami miatt még érdemes az executive search szolgáltatás igénybe venni szakember/vezető keresésénél, az a diszkréció, amit egy fejvadász cég vállal. Ha felsővezetői vagy speciális szaktudást igénylő pozíciókba keresünk embert, érdemes az executive search szolgáltatás választani, hiszen ezeknél a pozícióknál különösen fontos, hogy a fejvadász cég teljes diszkréció mellett dolgozzon, sokszor ugyanis a vállalat hírneve múlhat ezen. 

Milyen szempontok alapján válasszunk az executive search  szolgáltatást nyújtó fejvadász cégek közül?

Átláthatóság – a jó fejvadász cégek átlátható és kiszámítható módon működnek. Ez azt jelenti, hogy már az ajánlatban egyértelműen megjelenik az összes várható költség, és a szerződésben is ugyanazok az árak szerepelnek.  

Kommunikáció – a profi fejvadász cégek elérhetőek, lehet és kell is velük folyamatosan tartani a kapcsolatot, így a megbízó mindig tudhatja, hogy éppen melyik fázisban tart a keresés. Az igazán jó fejvadász cégek a partnereikkel való kapcsolattartás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az információcsere ne felületes legyen, hanem pontosan értsék a pozíció hátterét, megismerjék a céget ahol a jelöltek dolgozni fognak, ennek kiemelkedően fontos jelentősége van executive search esetén..

Széles, használható kapcsolatrendszer – a jó fejvadász cégek munkatársai érdeklődőek, aktívak, kiválóan kommunikálnak és szeretik a munkájukat. Fontos jól ismerni a munkaerőpiacot, és ugyanilyen fontos a kiterjedt, felhasználható kapcsolatrendszer, mivel a  speciális szakemberek/vezetők sokszor fent sincsenek az álláskereső oldalakon, vagy éppen dolgoznak valahol. Minimális esély van arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ezért ténylegesen fel kell őket kutatni, “levadászni”.

Hatékonyság, gyorsaság – A cégek legfőképpen hatékonyságot várnak el egy fejvadász cégtől, azonban nagyon sokszor válik elsődlegessé a  gyorsaság is. 

Referenciák és tapasztalat – Fontos, hogy a fejvadász cég rendelkezzen referenciákkal, ez mindenképpen a sikeres fejvadász cégek egyik mércéje. A másik ilyen mérce pedig a tapasztalat, például mennyi sikeres elhelyezése volt, milyen cégekkel dolgozott együtt és az is sokat elárul egy fejvadász cégről, ha visszajáró, állandó partnerei is vannak. 

Piaci ismeretismerik a munkaerőpiacon kívül a versenytársakat, a bérsávokat, nyomon követik az aktuális piaci és munkavállalói trendeket, az executive search keretében pedig felhasználják a már meglévő hosszútávú és bizalomra épülő kapcsolataikat is.  

Garancia garanciát is vállalnak a munkájára, mi az iJobnál így dolgozunk! Amennyiben fejvadászunk nem a megfelelő szakembert találja meg, akkor másik jelöltet küldünk!

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

  • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
  • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
  • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal. 

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha cégvezető, szakmai vezető, vagy HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!