Az egyik belsőépítészettel foglalkozó partnerünk meghirdetett egy állást, irodavezetőt kerestek. Jött pár jelentkező és a legjobbnak tűnő három pályázó számára összeállítottak egy kis online próbamunkát.

Le szerették volna tesztelni, hogy milyen alaposan, igényesen, precízen dolgoznak, hogyan fogalmaznak meg egy árajánlat-kérést, illetve magabiztosan ismerik-e a főbb funkciókat az irodai programcsomagban (egyszerű szöveg és táblázatszerkesztés).

A következő napon két pályázó be is küldte a próbamunkát, de a harmadik jelentkezőtől nem érkezett semmi.

Két nappal később felhívták, mert a telefonos beszélgetés során is igen szimpatikusnak tűnt a jelentkező, hátha történt valami, ami megakadályozta a feladatban. El is érték őt és amikor megkérdezték, hogy miért nem küldte az anyagot, akkor a jelentkező felháborodottan közölte:

Csak nem képzelitek, hogy én Google Drive-ban fogok táblázatot szerkeszteni?! Hát az csak egy lebutított Excel!”

Mondani sem kell, hogy nem ő kapta meg az állást. Pedig a CV-je és az elbeszélgetés alapján igen szimpatikus volt.

Hogy mi a tanulság?

A fenti jelentkező nagyon ígéretesnek bizonyult a CV és az interjú alapján, de éles helyzetben nem tudott bizonyítani. Ha a kiválasztásba nem építenek feladatot, akkor valószínűleg próbaidőt ajánlottak volna neki.

Ezzel nem csak azt kockáztatta volna partnerünk, hogy nem derül ki azonnal a jelentkező hozzáállása, habitusa, hanem a jóval alkalmasabb jelentkezőt sem vették volna fel, akinek értéke csak a kiválasztás későbbi szakaszában derült ki.

Ezért fontos, hogy nagy tapasztalattal és átgondoltan végezzük el a kiválasztást. Erre sajnos egy hazai kkv-nak sok esetben nincs lehetősége vagy energiája. Jobb, ha ezt egy profira bízzuk.

Mit veszítünk, ha nem találjuk meg a megfelelő munkaerőt?

Egy kiváló csapattal könnyen a siker útjára léphetünk. Dolgozzunk bármilyen területen, ha felkészült és lelkes munkatársaink vannak, akkor könnyedén felülkerekedhetünk versenytársainkon.

Rengeteg példát tudunk arról, hogy hogyan virágzott fel pár cég, amikor megfelelő alkalmazottak kezdtek ott dolgozni. Nem csak a “kötelezőt” hozták, de hozzáértésükkel és motivációjukkal nagyban hozzájárultak, hogy a cég egyre sikeresebb és sikeresebb legyen. Ez egy win-win helyzet, hiszen ebből mindenki profitál.

Sajnos ugyanennyi rossz példával is találkoztunk az évek során. Ha nem vesszük észre időben, hogy az új munkavállalóink nem alkalmasak az adott pozícióra, az jelentős veszélyt jelent cégünk és meglévő kollégáink számára is.

Ez nem azt jelenti, hogy ők másra ne lennének alkalmasak, de sajnos még ma is sokszor előfordul, hogy bizonyos pozíciókban olyan embereket alkalmaznak, akik máshol tudnának érvényesülni. Ezen mindenki veszít.

Ezért fontos, hogy hozzáértő módon, megfelelően válasszuk ki, hogy kivel valósítjuk meg jövőbeli terveinket! Hogy kit alkalmazunk, kiben bízunk meg.

Nektek is fontos, hogy megtaláljátok azt az embert, aki tökéletesen illeszkedik a cégetekbe? Akire nem csak 1-2 hónapig lehet számítani és nem csak a kötelező minimumot várhatjátok el tőle?

Akkor fontos, hogy hozzáértő és tapasztalt szakemberek végezzék a kiválasztást!

Álláshirdetésekkel, kiválasztással, munkaerő toborzással kapcsolatban szakértőink segítenek ügyfeleink számára. Ha nektek is fontos, hogy az ideális munkaerő álljon nálatok munkába, akkor vegyétek fel bátran a kapcsolatot velünk – szakértőink örömmel segítenek nektek!

ÉRDEKEL!