Fejvadászat útján kiemelt jelentkező.

Egyre több cég alkalmaz a speciális pozíciók betöltésére fejvadász cégeket. A folyamatosan változó piaci környezetben fontos, hogy a fejvadász cégek közül a nekünk leginkább megfelelőt válasszuk ki. A COVID okozta változások miatt pedig még fontosabbá vált a rugalmasság, a gyorsaság és a digitális készenlét is. 

Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy miért és mikor érdemes fejvadász cégekre bízni a munkaerő-keresést? Mi a fejvadász cégek feladata? Milyen szempontok alapján válasszunk a fejvadász cégek közül?

Mióta léteznek fejvadász cégek?

A fejvadász cégek, mint vállalkozások, már korábban elterjedtek, mint gondolnánk. Az 50-es évek Amerikájában a nagyobb cégek és gyárak arra döbbentek rá, hogy a megfelelő munkaerő elérése nem olyan egyszerű, ezért az olyan nagyvállalatok, mint például az IBM és a GE létrehozták a fejvadászatot, amit eleinte leginkább vezetők kiválasztására használtak, de a tevékenység annyira sikeres lett, hogy bekerült a köztudatba is.

Magyarországon a 90-es évek elején kezdtek felbukkanni a fejvadász cégek, ekkor alakultak olyan munkaerő-közvetítő és személyzeti tanácsadó cégek, amelyek már nem csak a hagyományos hirdetés útján kerestek embereket. Mára megkérdőjelezhetetlen lett a fejvadász cégek létjogosultsága, egyre több cég veszi igénybe a szolgáltatásukat, ami többek között annak is köszönhető, hogy sok területen hiányszakmák alakultak ki – erre a legjobb példa az informatika –  és a legtöbb cégnek nincs speciális kiválasztási rendszere vagy stratégiája, amivel hatékonyan meg tudnák találni az ideális munkaerőt. 

Mai értelemben a fejvadász cégek munkatársakat kereső vállalkozások akik felkutatják megkeresik és kiválasztják a megfelelő jelöltet.

A programozó cégek nehezen találnak jó IT munkaerőt, mert…

 • az IT cégeknek nagyon sok a munkájuk, ezért sokszor új megbízást sem tudnak vállalni, az óriási leterheltség miatt már nem jut idejük az IT munkaerő-keresésre
 • 2021-ben szinte naponta változik a piaci elvárás az IT munkaerővel szemben, száguldó léptekkel fejlődik ez a szektor, egyre nehezebb megfelelő programozót, IT szakembert találni
 • kevés az olyan programozó, szakember a piacon, aki megfelelő lenne, vagy ha mégis van szabadon lévő “szakember” hamar kiderül, hogy nem teljesen megbízható
 • mivel az igazán jó programozók, IT szakemberek éppen dolgoznak valahol, nagyon kicsi az esély arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ha pedig mégis jelentkezik valaki, arról kiderül, hogy teljesen kezdő, esetleg más problémák miatt nem dolgozik 
 • ha a programozó cégek ezen okok miatt munkaerő-kiválasztó, fejvadász, vagy IT toborzó céghez fordulnak, sokszor csalódnak. Előfordul, hogy nem a megfelelő embert találják meg nekik. Az is előfordulhat, hogy megkötik a szerződést, később pedig, amikor küldeni kéne a jelentkezőket, már nem lehet elérni a fejvadász céget, nem veszik fel a telefont, végül nem küld jelentkezőket senki.

A jó IT fejvadász otthon van az informatika világában, tudja milyen pozíció mit takar, mi a különbség egy php fejlesztő vagy egy senior rendszergazda pozíció közt. Hogy hogyan válasszunk jó fejvadászt, arról az IT fejvadász blogunkban írtunk!

Mit csinál egy fejvadász cég? Mi a fejvadász cégek feladata?

Az fejvadász cégek munkatársakat kereső vállalkozások, akik speciális pozíciók betöltésére keresnek embereket. A fejvadász cégek sokszor specializálódnak egy-egy területre, vannak akik kizárólag felsővezetőket “vadásznak” és vannak olyan fejvadász cégek, akik IT szakemberek, vagy mérnökök, vagy bizonyos iparágak pozíciói felkutatására fordítják a szakmai tudásukat. 

A fejvadász cégek munkája megbízással kezdődik, a megbízó, aki lehet egy cég vezetője, HR-es vagy humánerőforrás vezető, megbízást ad a fejvadász cégekenek, hogy találjanak munkaerőt egy adott pozícióra. Ekkor a fejvadász cégek megismerik a megbízó céget, felveszik vele a kapcsolatot és a beszélgetés során a fejvadász cégek képet kapnak a cégről, a betöltendő pozícióról és összegyűjtik a számukra legfontosabb információkat, ami a későbbi kutatáshoz szükséges. 

A fejvadász cégek alkalmazottai ezután részletesen és nagyon pontosan megbeszélik a keresett munkakör betöltéséhez szükséges feltételeket, ami nagyon fontos ahhoz, hogy valóban minden tekintetben megfeleljen a leendő munkatárs a megbízó elvárásainak. Ezt a folyamatot hívjuk pozíció felmérésnek, vagy pozíció leírásnak. Ennek során megbeszélik azt is, hogy emberileg mik az elvárások a keresett munkaerővel kapcsolatban, milyen készségekkel, tulajdonságokkal rendelkezzen. Itt is fontos a fejvadász cégek részéről, hogy a megfelelő kérdéseket tegyék fel, mert ezzel lehet elkerülni, hogy a fejvadász cégek olyan jelölteket küldjenek a megbízónak, aki nem felel meg az elvárásoknak. 

Mi az iJob-nál kifejezetten IT szakemberek, felső- és középvezetők, fejvadászatával foglalkozunk, ezért ha egy IT pozícióról van szó munkatársaink ezen a megbeszélésen rögzítik a pozícióhoz külön szükséges kompetenciákat, mint például a várt programnyelvek ismerete, programozóknál az elvárt szint (junior, medior, senior), munkaköri feltételeket, elvárásokat. 

Mikor érdemes igénybe venni fejvadász cégek segítségét?

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, érdemes fejvadász cégek segítségét igénybe venni,  akik célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fognak nekünk munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, időt és energiát spórolunk.

Ezen kívül vannak még olyan esetek, amikor fejvadász cégeket érdemes megbízni, ezek a következők:

 • ha gyorsan szeretnénk egy speciális, vagy vezetői pozícióra munkaerőt találni, 
 • ha fontos a pozícióban a diszkréció
 • ha kulcsfontosságú a közép- vagy felsővezetői pozíció
 • ha specialistát keresünk.

Itt érdemes megemlítenünk a diszkréciót, hiszen ez is egy fontos szempont lehet, ami miatt érdemes a keresést fejvadász cégekre bízni. Ha például felsővezetői vagy speciális szaktudást igénylő pozíciókba keresünk embert, különösen fontos, hogy a fejvadász cégek teljes diszkréció mellett dolgozzanak, sokszor ugyanis a vállalat hírneve múlhat ezen. 

Milyen szempontok alapján válasszunk a fejvadász cégek közül?

Átláthatóság – a jó fejvadász cégek átlátható és kiszámítható módon működnek. Ez azt jelenti, hogy már az ajánlatban egyértelműen megjelenik az összes várható költség, és a szerződésben is ugyanazok az árak szerepelnek.  

Kommunikáció – a profi fejvadász cégek elérhetőek, lehet és kell is velük folyamatosan tartani a kapcsolatot, így a megbízó mindig tudhatja, hogy éppen melyik fázisban tart a keresés. Az igazán jó fejvadász cégek a partnereikkel való kapcsolattartás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az információcsere ne felületes legyen, hanem pontosan értsék a pozíció hátterét, megismerjék a céget ahol a jelöltek dolgozni fognak.

Széles, használható kapcsolatrendszer – a jó fejvadász cégek munkatársai érdeklődőek, aktívak, kiválóan kommunikálnak és szeretik a munkájukat. Fontos jól ismerni a munkaerőpiacot, és ugyanilyen fontos a kiterjedt, felhasználható kapcsolatrendszer, mivel a  speciális szakemberek sokszor fenn sincsenek az álláskereső oldalakon, vagy éppen dolgoznak valahol. Minimális esély van arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ezért ténylegesen fel kell őket kutatni, “levadászni”.

Hatékonyság, gyorsaság – A cégek legfőképpen hatékonyságot várnak el egy fejvadász cégtől, azonban nagyon sokszor válik elsődlegessé a  gyorsaság is. 

Referenciák és tapasztalat – Fontos, hogy a fejvadász cég rendelkezzen referenciákkal, ez mindenképpen a sikeres fejvadász cégek egyik mércéje. A másik ilyen mérce pedig a tapasztalat, például mennyi sikeres elhelyezése volt, milyen cégekkel dolgozott együtt és az is sokat elárul egy fejvadász cégről, ha visszajáró, állandó partnerei is vannak. 

Piaci ismeret – a sikeres fejvadász cégek ismerik a munkaerőpiacon kívül a versenytársakat, a bérsávokat, nyomon követik az aktuális piaci és munkavállalói trendeket. Ha a fejvadász cég szakosodott, a speciális területekről is minden információval rendelkeznie kell, ha például az IT fejvadászat az, amire specializálódott, fontos, hogy értse az informatikai kifejezéseket, tisztában legyen azzal, milyen pozícióhoz milyen programnyelv ismerete szükséges, vagy hogy mi a programozó kiválasztásánál  az elvárt szint (junior, medior, senior), munkaköri feltételeket, elvárásokat és azt is tudja, hogy mennyi a programozó fizetése

Garancia – A jó fejvadász cégek garanciát is vállalnak a munkájára, mi az iJobnál így dolgozunk! Amennyiben fejvadászunk nem a megfelelő szakembert találja meg, akkor másik jelöltet küldünk!

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

 • Mi az iJob-nál a munkaerőpiac alapos tanulmányozása után kifejezetten IT szakemberek, felső- és középvezetők, fejvadászatára szakosodtunk
 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal. 

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!