Miért érdemes időben IT munkaerőt találni?

A legalacsonyabbtól a legmagasabb szintig minden alkalmazottad a céged egy-egy oldalát képviseli a piaci környezeted számára. Ezért is fontos, hogy lehetőleg arra törekedj, már az első próbálkozáskor a megfelelő embert találd meg, hiszen a rossz munkaerő alkalmazása többe kerülhet, mint pusztán idő és pénz.

A megfelelő IT munkaerő kiválasztása az első alkalommal

Tapasztalt munkaerő-toborzási tanácsadónk szerint, ezekben az esetekben sikerülhet már a toborzás kezdetén kiválasztod az ideális személyt, akit csapatodba szeretnél felvenni, ezzel időt és pénzt megspórolva:

Legyen egy jó munkaerő-felvételi stratégiád, vagy legalábbis egy koncepciód. A rossz jelölt felvétele gyakran abból a hibából fakad, hogy a cégeknek egyáltalán nincs munkaerő kiválasztási eljárása vagy nem követik azt. Ez egy olyan hiba, amelyet első sorban, szabad kapacitás hiányában a kisvállalkozások szoktak elkövetni. A kezdetektől fogva alkalmazott munkaerő-felvételi stratégia segít elkerülni a kihagyhatatlan lépések megkerülését, például azt, hogy nem veszed figyelembe a vállalati kultúrát a jelöltek kiválasztásánál, annak érdekében hogy biztos legyél, kiválasztott jelöltek minden követelménynek megfelelnek.

Személyikonos puzzle

Törekedj arra, hogy a lehető legprecízebben fogalmazd meg a munkaköri leírást. Készíts ellenőrző listát az összes képesítésről, készségről és követelményről, amellyel az ideális jelöltnek rendelkeznie kell. Legyen olyan részletes, amennyire csak lehetséges, de ne legyen túl konkrét az álláshirdetésekkel kapcsolatban. Néhány checkpoint, amit felvehetsz az ellenőrzőlistára:

▶ Minden olyan feladat, amelyet az új alkalmazottnak el kell vállalnia. A szokásos feladatokon kívül, ha szükséges, adj hozzá néhány lehetséges feladatot vagy felelősségi kört.

▶ Kiegészítő készségek.

▶ Releváns tapasztalatok.

▶ Olyan személyiségjegyek, amelyek segítenek a munkavállalónak abban, hogy könnyebben beilleszkedjen a cégedbe.

Tudni kell nemet mondani

Hosszú távon időt takaríthatsz meg, ha inkább elbúcsúzol attól a jelölttől akiről már a folyamat elején kiderül, hogy egyáltalán nem jó fit . Gondolj bele, az új alkalmazottak betanítása, a vállalati folyamatok és irányelvek részletes megismertetése, valamint a csapatba való beilleszkedésük segítése sok időt vesz igénybe. Még a legtehetségesebb és legtapasztaltabb embernek is hónapokba telhet, amíg eléri az optimális termelékenységet és zökkenőmentesen együttműködik csapatával. Ha rossz jelölttel mész tovább, majd még alkalmazni is fogod, akkor a képzésre és a vállalatba való beilleszkedésre fordított összes idő eredménytelen lenne, különösen, ha ez a személy néhány hónap után távozik.

Ébresztőóra a papírkupac tetején

Na de mi a megoldás, amely megfelel a Te és a Cég neve igényeinek?

Sokan panaszkodnak a fejvadász cégekre, hogy bármilyen pozícióra megkötik a szerződést és a nehezebb programozói, IT állások esetén is azt ígérik, hogy tapasztalt jelölteket küldenek. Sajnos sok olyan általános munkaerő közvetítő cég van, ahol gyakran eltűnik a cég már a megbízás felvétele után, vagy nem küld értékelhető jelentkezőket. Hiába csörgeted, egyszerűen elérhetetlenné válik.

Ha jó IT szakembert szeretnénk találni, érdemes olyan IT fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. A jó IT fejvadász otthon van az informatika világában, tudja milyen pozíció mit takar, mi a különbség egy Senior Java fejlesztő, egy Senior C# Angular fejlesztő vagy egy Medior React fejlesztő pozíció között.

A legjobb IT szakemberek csak igazán csábító feltételekkel váltanak munkát, , – a programozás, fejlesztés, rendszergazda, rendszermérnök, ma Magyarországon és világviszonylatban is hiányszakmának számítanak – , ezért egyáltalán nincs könnyű dolga egy IT fejvadásznak.

Hogyan válasszak az IT fejvadász cégek közül?

Amikor IT fejvadásszal szeretnél dolgozni, az alábbi szempontokat vedd figyelembe!

Kommunikáció – a profi IT fejvadász cégek elérhetőek, lehet és kell is velük folyamatosan tartani a kapcsolatot, így a megbízó mindig tudhatja, hogy éppen melyik fázisban tart a keresés. Az igazán jó fejvadász cégek a partnereikkel való kapcsolattartás során nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az információcsere ne felületes legyen, hanem pontosan értsék a pozíció hátterét, megismerjék a céget ahol a jelöltek dolgozni fognak.

Széles, használható kapcsolatrendszer – a jó IT fejvadász cégek munkatársai érdeklődőek, aktívak, kiválóan kommunikálnak és szeretik a munkájukat. Fontos jól ismerni az IT munkaerőpiacot, és ugyanilyen fontos a kiterjedt, felhasználható kapcsolatrendszer, mivel a speciális IT szakemberek sokszor fenn sincsenek az álláskereső oldalakon, vagy éppen dolgoznak valahol. Minimális esély van arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ezért ténylegesen fel kell őket kutatni, “levadászni”.

Hatékonyság, gyorsaság – A cégek legfőképpen hatékonyságot várnak el egy IT fejvadász cégtől, azonban nagyon sokszor válik elsődlegessé a gyorsaság is, az, hogy időben

Fiatal munkavállaló férfi kezet fog a HR vezetővel

Referenciák és tapasztalat – Fontos, hogy az IT fejvadász cég rendelkezzen referenciákkal, ez mindenképpen a sikeres fejvadász cégek egyik mércéje. A másik ilyen mérce pedig a tapasztalat, például mennyi sikeres elhelyezése volt, milyen cégekkel dolgozott együtt és az is sokat elárul egy fejvadász cégről, ha visszajáró, állandó partnerei is vannak.

Piaci ismeret – a sikeres IT fejvadász cégek ismerik a munkaerőpiacon kívül a versenytársakat, a bérsávokat, nyomon követik az aktuális piaci és munkavállalói trendeket. Fontos, hogy értsék az informatikai kifejezéseket, tisztában legyen azzal, milyen pozícióhoz milyen programnyelv ismerete szükséges, vagy hogy mi a programozó kiválasztásánál az elvárt szint (junior, medior, senior), munkaköri feltételeket, elvárásokat és azt is tudja, hogy mennyi a programozó fizetése.

Garancia – A jó IT fejvadász cégek garanciát is vállalnak a munkájára, mi az iJobnál így dolgozunk! Amennyiben fejvadászunk nem a megfelelő szakembert találja meg, akkor másik jelöltet küldünk!

Miért érdemes minket választani az IT fejvadász cégek közül?

 • Az álláshirdetések IT területen ma már nem működnek. Fejvadászok vagyunk, a jelölteket különböző adatbázisokból, direkt módon megkeressük, és megküzdünk konkurens állások tömegével, hogy megbízóinknak a lehető legjobb jelentkezőket hozzuk az adott követelményeknek megfelelően.
 • Nincs 100% siker, még nálunk sem, de törekszünk gyors, korrekt kommunikációra, jelezzük, ha nem tudjuk megtalálni a kért embert, tanácsot adunk, hogy min kellene változtatni, hogy partnerünk állását elfogadják.
 • Garanciát vállalunk az általunk kiközvetített munkavállalókért, az IJOB-bal kötött szerződéseknél négyszeres garanciát vállalunk megbízásainkra:1x Keresési garancia

  A Megbízott a keresési díj fejében garanciát vállalunk arra, hogy 30 napon belül a Követelménylistának leginkább megfelelő jelölteket küldünk.

  2x Keresési díj 100%-os pénzvisszafizetési garancia

  Még a nehéz IT pozíciók esetén is küldünk a pozícióra alkalmas jelölteket, ha ezt mégse tudjuk megtenni határidőre, akkor a keresési díjunk 100%-át visszafizetjük.

  3x Sikerdíj Csere Garancia

  Ha a munkavállaló már elkezdte munkát és a munkaviszonya a garanciaidőn belül bármilyen okból kifolyólag megszűnik, akkor a megbízott 30 napon belül újabb, a követelménylistának megfelelő jelöltet közvetít.

  4x Sikerdíj Pénzvisszafizetési Garancia

  Amennyiben a cseregarancia keretein belül nem tudjuk pótolni a munkavállalót, a már kifizetett sikerdíjunkat 100%-ban visszafizetjük.

 • Nem kérünk kizárólagos szerződést.
 • Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb programozót /IT munkaerőt találjuk meg a lehető legkedvezőbb áron.

Mindezen kívül az iJobnál…

 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!