“Ma már sehol sem lehet jól dolgozó munkaerőt találni.”, “Már 1 éve nem találok megfelelő jelöltet.”

Ismerősen hangzik, igaz? Már hosszabb ideje keresed az ideális munkatársat, mégsem találtál senkit?

Gondolom senkinek nem kell bemutatnom a jelenlegi, szinte már katasztrófálisnak nevezhető munkaerőpiaci helyzetet. 

Habár a hazánkban megtalálható nagy multinacionális vállalatoknak is nehezséget okoz a munkaerő pótlása mégis kijelenthető, hogy napjainkban a magyar mikro-, kis- és középvállalkozásoknak van a legnehezebb dolga. Már több mint 50%-uknak a szakemberhiány, az ideális munkatárs megtalálása jelenti a legnagyobb akadályt.

munkaerőhiány okozta stressz

Milyen munkaerőpiaci akadályokkal kell megküzdeniük a magyarországi cégeknek? Alapvetően négy problémás eset merül fel:

  • Az új, de tapasztalt munkatárs alkalmazása

  • Új pályakezdő munkatársak felvétele

  • A tapasztalt munkatársak megtartása

  • Új munkavállaló megtartása

Az esetek több mint 80%-ában az új, tapasztalt kolléga jelenti a legnagyobb kihívást, de a napjainkban már a pályakezdők megtalálása sem nevezhető egyszerű feladatnak.

Már meg sem lepődünk, amikor ügyfeleink szinte minden esetben arról panaszkodnak, hogy szinte sehol nem lehet több éves tapasztalattal rendelkező munkatársat találni.

Mi is a lényege ennek a cikknek?

Bizonyára Te is unod már a sok “győzködős”, “válassz minket” jellegű cikket, amivel tele van az internet.

Mi nem árulunk zsákbamacskát, most részletesen megosztjuk veled, hogyan zajlik egy tipikus munkaerő megtalálási és kiválasztási folyamat az IJobnál!

A számtalan elégedett ügyfél és sikeres kiválasztás nem lehet véletlen!

Minden kezdet nehéz?

Az egész toborzási folyamat a kapcsolatfelvétellel kezdődik, ami többféleképpen is megtörténhet:

A megkeresés módjától függően munkatársunk jellemzően szinte azonnal, de legkésőbb 1-2 munkanapon belül mindenképpen megkeres Téged a céged megadott elérhetőségen.

Megtörtént a kapcsolatfelvétel, hogyan tovább?

Kiválasztásért felelős munkatársunk telefonon részletes felvilágosítást ad a részletekről és feltesz néhány kérdést annak érdekében, hogy megismerhessük milyen munkatársat keresel, milyen elvárásokat, igényeket támasztasz vele szemben.

Pontosan tudjuk mennyire értékes az időd, ezért igyekszünk a lehető legrövidebb idő alatt, mégis a legalaposabban felmérni az igényeidet és a szerződést megkötni veled.

Fontos tudni, hogy az egész folyamat sikerének alapját az igények ismerete jelenti, hiszen az IJobnál nem egyszerűen az új munkavállalód, hanem az ideális munkatársad megtalálása a cél.

Ki az ideális munkatárs az IJob felfogása szerint?

Az ideális munkatárs nem egyszerűen a céged munkavállalója, dolgozója. Nem az, aki bemegy a munkahelyére ledolgozza a munkaidejét, majd hazamegy.

Az ideális munkatárs az a személy, aki tökéletes illeszkedik a csapatodba. Aki amellett, hogy kiemelkedő teljesítményével többlet profitot termel a cégednek, képes a munkatársait motiválni, hatékonyabb, eredményesebb munkavégzésre ösztönözni.

Az egység. A csapat.

Rendben, tudjátok milyen munkatársra van szükségem, de hogyan találjátok meg?

Az IJobnál eredményesen kombináljuk a digitális és toborzási marketing, valamint az úgy nevezett recruitment módszereit és eszközeit:

Toborzási marketing: A toborzási marketingen áll vagy bukik az egész, ezért minden egyes megbízásnál összeül a kiválasztási szakértői és marketing csapatunk. A toborzási marketing jelenti a stratégiai tervezés alapját, hogyan fedezzük fel, lépjünk kapcsolatba és győzzük meg az álláskeresőket.

Digitális marketing: Ma már szinte bárkit el lehet érni az interneten, korosztálytól és lakhelytől függetlenül. A digitális marketing előnye, hogy képesek vagyunk mi is bárkit elérni, azonban csak azokat megszólítani, akik ténylegesen érdekeltek abban, hogy beküldjék pályázatukat az adott pozícióra. Mi őket hívjuk az ideális munkatárs jelölteknek.

Recruitment: Fontos számunkra, hogy megbízóink igényeit teljes mértékben kielégítsük, ugyanakkor az is kiemelt szempont, hogy a pályázók is a hozzájuk legjobban illő pozícióban tudjanak elhelyezkedni. Nem csak megtalálni szeretnénk az álláskereső pályázókat, hanem meg is ismerni őket. Szeretnénk megtudni, hogy a szakmai tapasztalat mellett milyen a személyiségük és milyen soft skillekkel rendelkeznek.

Mi garantálja, hogy valóban az ideális munkatársat találtátok meg?

Az új munkatárs megtalálása és kiválasztása sok esetben hosszadalmas, erőforrásokat nem kímélő folyamattá válhat, ráadásul a megfelelő munkatárs megtalálása szakértelmet is igényel.

Az IJob-nál tisztában vagyunk azzal is, hogy biztosra szeretnél menni, minél hamarabb szeretnéd alkalmazni az új ideális munkatársadat úgy, hogy közben ne menjen rá a vállalkozásod nyereségessége sem.

Ami garanciát jelent ügyfeleinknek:

  • Több száz sikeres kiválasztás és elégedett vállalkozás

  • Rövid, pár hetes határidő

  • Kizárólag sikerdíjért vállalunk megbízásokat, amennyiben nem találjuk meg neked az ideális munkatársat, nem kell fizetned

  • A végső döntés természetesen mindig a tiéd, tipikusan az általunk a legideálisabbnak tartott pályázók meghallgatását követően

Megvan az ideális munkatársam, akkor ennyi volt?

Igazából igen, és nagyon boldog vagy, hiszen a vállalkozásod sikereire tudtál koncentrálni, ugyanakkor a munkaerőd pótlása is zökkenőmentesen ment.

Mi pedig két dolognak is örülünk: Egyrészt újabb ügyfelünk vállalkozásán tudtuk segíteni, másrészt újabb álláskeresőnek találtuk meg az ideális csapatot.

Utolsó lépésként minden szerződéses kötelezettségünket rendezzük, lezárjuk a szerződést.

Reméljük, hogy új munkatársaddal minden eddiginél sikeresebb lesz vállalkozásod és máskor is tudunk segíteni színvonalas szolgáltatásunkkal.

Sikeresen kiválasztottuk az új munkatársat

Szeretnéd, hogy a vállalkozásod esetén is ilyen eredményesen járjunk el?

Az IJobbal az ideális munkatárs közelebb van, mint gondolnád!

Mi megtaláljuk neked!