A munkaerőhiány fokozódása miatt továbbra is emelkedik az informatikusok fizetése Magyarországon – olvashattuk a Bluebird piaci körkép jelentésében.

A magyarországi béremelkedés főként informatikai munkaerőpiac egyre inkább globális jellegére vezethető vissza, hiszen egyre nagyobb arányban dolgozik az IT munkaerő külföldi cégnél, külföldi bérért.

COVID- okozta digitális transzformáció

Korábban mi is írtunk róla, hogy a COVID digitális robbanást hozott a hazai IT szektorban is, és a munkáltatók legnagyobb kihívásává vált a remote munkavégzés. Sok IT szakember ma már online dolgozhat a nemzetközi cégeknek, így az IT szektorban szüntelen a harc a jó IT munkaerőért, ami csak tovább indukálja az IT fizetések emelkedését.

Világszerte figyelhető meg, hogy a koronavírus-járvány a mai napig nagy hatással van az IT-munkaerőpiacra is. Egyszerre figyelhető meg munkaerőhiány és bérnövekedés.

kivágott kép egy férfiről, aki fizetést számol

IT fizetés

A Blue Bird értesülései szerint az Egyesült Királyságban számottevően magasak az IT bérek. Az IT-menedzsmentben dolgozók 7-9 millió forintnak megfelelő összeget is hazavihetnek, míg a szoftverfejlesztők akár 7 millió forintot is kaphatnak havonta.

Az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég, az Amazon nemrégiben bejelentette, hogy több mint kétszeresére növeli az IT-sok bérét, annak érdekében, hogy magához csábítsa a legjobb szakembereit és megtartsa a már állományban lévőket. Hazai viszonylatban egy szoftverfejlesztő tavaly akár 2 millió forintot is hazavihetett havonta, a szakmabeliek fizetése 20 százalékkal növekedett egy év alatt.

Fizetési útmutató

A Hays Salary Guide 2022-es kiadásában már arról olvashatunk, hogy a team leaderek mellett már a senior és a medior fejlesztők bére is meghaladhatja a bruttó 1 millió forintot. Az adattudományi területeken dolgozók fizetése pedig bruttó 2 millió forint felett is lehet.

A programozói bérek nyelvek szerinti felosztásban jelennek meg a fent említett fizetési útmutatóban: (C/C++, Java, .NET, PHP, Python és külön az adatbázis fejlesztés). Mindemellett egyre inkább megbecsülik a junior munkatársakat is. Az elemzésben szereplő beosztásoknál havi bruttó 600-850 ezer forint van feltüntetve.

A bruttó 1 millió feletti fizetések már a medior szint „tipikus” fizetéseinél jelennek meg. Egyedül a C/C++ és az adatbázis fejlesztőknél szerepel bruttó 875 ezer forintos jellemző bér, azonban a fizetések ebben a két kategóriában is elérhetik az 1,1 milliót. Az architektek és csapatvezetők jellemzően már 1,3-1,6 millió forintos havi bruttó fizetéseket vihetnek haza, de Java és .NET kategóriában a maximum fizetés akár bruttó havi 2 millió forint is lehet.

DEVELOPER szó kockákból kirakva

Béren kívüli juttatások

Érdemes megemlíteni, hogy nem csak a fizetés fontos tényező akkor, amikor egy cég IT munkaerőt keres. Egy pályakezdő informatikusnak például fontos szempont a fizetés nagysága mellett a képzések és a fejlődés lehetősége is. A medior és senior IT munkaerő inkább a rugalmas munkaidőt, és a különböző juttatásokat díjazza (pl. céges autó, magánnyugdíj-pénztár) a magas alapbér mellett.

Miért érdemes fejvadászra bízni az IT munkaerő megtalálását?

A legtöbb cégnek nincs speciális kiválasztási rendszere vagy stratégiája, amivel hatékonyan meg tudnák találni az IT munkaerőt. Nehezíti a feladatot, hogy a legtöbb HR-es nem informatikus, külön IT HR részleg kéne ahhoz, hogy megtalálják az ideális IT munkaerőt. Ráadásul az informatikusok, azaz az IT munkaerő most jelentősen jobb helyzetben van az IT szektorban kialakult munkaerőhiány miatt, ők dönthetik el, melyik állást fogadják el, sőt azt is, melyik fejvadásszal veszik fel a kapcsolatot.

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, érdemes fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, időt és energiát spórolunk.

Forrás: Index.hu

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!