Tény, hogy ma Magyarországon  – és világviszonylatban is – nagyon sok IT szakember, programozó, fejlesztő hiányzik a munkaerőpiacról. Arról is sokat hallani, hogy az egyetemek sem tudnak annyi diplomával rendelkező fejlesztőt és programozót adni, amennyire szükség lenne. 

Hogyan változott meg az IT munkaerőpiac és az IT fejvadászat a COVID miatt?

IT fejvadászok beszélnek számítógéppel a kezükben.

2020-ban a COVID miatt a cégek kénytelenek voltak átállni az online működésre, Magyarországon is elterjed a home office fogalma. A magyar cégek harmada a járvány első időszakában nem bővítette a munkavállalói számát, viszont 2021-ben többszörösére nőtt az IT szakemberek iránti igény. A COVID teremtette meg azt a helyzetet is, hogy a cégek egyre inkább az online munkaerőt részesítik előnyben, sok cég döntött úgy, hogy egyre több projekt alapú munkát bíz programozókra, úgy, hogy az ún. remote munkavégzést kínálják a leendő munkatársnak, ami azt jelenti, hogy a projekt feladatok elvégzése távolról (pl. home office) történik. Egyre több olyan IT szakember van, aki kifejezetten ezt a fajta munkavégzést részesíti előnyben, remote munkavégzést keresnek. 

Emiatt a az IT cégeknek újra kell gondolniuk, hogy mit tudnak kínálni a jelölteknek és mivel tudnak kitűnni, ha a legjobb embereket szeretnék bevonzani. Ugyanígy az IT fejvadászoknak is alkalmazkodniuk kell az újabb és újabb megbízói elvásárokhoz, ráadásul jóval több IT szakembert kell megkeresniük ahhoz, hogy végül ki tudják választani a megfelelő jelöltet, hiszen előnyben vannak az informatikusok abból a szempontból, hogy válogathatnak az állások között ugyanúgy, ahogy azt is ők dönthetik el, hogy melyik IT fejvadász megkeresésére reagálnak. 

Ki az IT fejvadász?

Az IT fejvadász IT munkatársakat kereső szakértő, olyan szakember, aki felkutatja, megkeresi, azaz vadássza és kiválasztja a megfelelő jelöltet.

Az IT fejvadász saját maga kutatja, hogy hol dolgozhat és keresi meg a megfelelő szakembert, kiválasztja, végigviszi a folyamatot, mi az Ijob-nál így dolgozunk! 

Mi a munkája egy IT fejvadásznak?

Az IT fejvadász munkája ott kezdődik, hogy a megbízó, aki lehet egy IT cég vezetője, HR-es vagy humánerőforrás vezető megbízza, hogy találjon  IT munkaerőt egy adott pozícióra. Ekkor az IT fejvadász megismeri a megbízót, felveszi vele a kapcsolatot és a beszélgetés során az IT fejvadász képet kap a cégről, a betöltendő pozícióról és összegyűjti a számára legfontosabb információkat, ami a későbbi kutatáshoz szükséges. Munkája során sokat kérdez, hiszen ezáltal tud közelebb kerülni ahhoz, hogy az ideális munkatársat találja meg a megbízónak. Akár fejlesztőt, rendszergazdát, programozót vagy specialistát keres, mindenképpen pontos előkészítő munkát végez.

A következő lépésben részletesen és nagyon pontosan megbeszélik a keresett IT munkakör betöltéséhez szükséges feltételeket, ami nagyon fontos ahhoz, hogy valóban minden tekintetben megfeleljen a leendő munkatárs a megbízó elvárásainak. Ezt a folyamatot hívjuk pozíció felmérésnek. Ennek során megbeszélik azt is, hogy emberileg mik az elvárások a keresett munkaerővel kapcsolatban, milyen készségekkel, tulajdonságokkal rendelkezzen. Itt is fontosak a megfelelő kérdések, mert ezzel elkerülhető, hogy az IT fejvadász olyan jelöltet küldjön a megbízónak, aki nem felel meg az elvárásoknak. 

Mi az iJob-nál kifejezetten IT szakemberek, felső- és középvezetők és mérnökök fejvadászatával foglalkozunk, ezért ezen a megbeszélésen rögzítik a pozícióhoz külön szükséges kompetenciákat, mint például a várt programnyelvek ismerete, programozóknál az elvárt szint (junior, medior, senior), munkaköri feltételeket, elvárásokat vagy a programozó fizetése

Ezután az IT fejvadász kutat, felkelti az érdeklődést, elcsábít, kapcsolatot tart, interjúztat és továbbítja a megbízó cég felé az általa kiválasztott jelölteket. 

Hogyan válasszunk jó IT fejvadászt?

A jó IT fejvadász otthon van az informatika világában, tudja milyen pozíció mit takar, mi a különbség egy Senior Java fejlesztő, egy Senior C# Angular fejlesztő vagy egy Medior React fejlesztő pozíció között.

Nagyon jól ismeri a munkaerőpiacot, és széles kapcsolatrendszerrel rendelkezik, amit fel is tud használni. Egy igazán jó IT fejvadász a partnereivel való kapcsolattartás során nagy hangsúlyt fektet arra, hogy az információcsere ne felületes legyen, hanem pontosan értse a pozíció hátterét, megismerje a céget ahol a jelöltje dolgozni fog, megfelelő kérdéseket tegyen fel, amiből már a megbízó is érezheti, hogy komoly és tapasztalt IT fejvadásszal van dolga. 

A legjobb IT szakemberek csak igazán csábító feltételekkel váltanak munkát, , – a programozás, fejlesztés, rendszergazda, rendszermérnök, ma Magyarországon és világviszonylatban is hiányszakmának számítanak – , ezért egyáltalán nincs könnyű dolga egy IT fejvadásznak. 

A cégek legfőképpen hatékonyságot várnak el egy IT fejvadásztól, a gyorsaság és a precizitás mindenképpen fontos szempont.

A jó IT fejvadász kiváló kommunikációs képességével is kiemelkedik a versenytársai közül, hiszen így tudja közvetíteni a cég által képviselt értékeket a leendő munkavállaló felé. Fontos, hogy az IT fejvadász rendelkezzen empátiával is, hogy azonosulni tudjon a megbízója és jelentkezők érdekeivel is.

A jó IT fejvadász garanciát is vállal a munkájára, mi az iJobnál így dolgozunk! Amennyiben IT fejvadászunk nem a megfelelő IT szakembert találja meg, akkor másik jelöltet küldünk!

Miért érdemes IT fejvadásszal keresni IT szakembert?

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, ha jó IT szakembert szeretnénk találni, érdemes IT fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, rengeteg időt és energiát spórolunk.

Ami miatt még érdemes az  IT szakember keresését IT fejvadászra bízni, az a diszkréció, amit egy fejvadász cég vállal. Akár IT szakembert, vezető programozót, fejlesztőt keresünk, érdemes IT fejvadászra bízni a keresést, hiszen a cég sikere múlhat azon, hogy a kiválasztott IT szakember tényleg érti a munkáját, valóban ismeri és tudja használni a megfelelő programnyelveket és nem fog az első adandó alkalommal másik céghez menni dolgozni. 

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani az IT fejvadász cégek közül?

  • Kifejezetten IT szakemberek fejvadászatára szakosodtunk, profi IT-s és HR szakértőkkel dolgozunk együtt és tartjuk velük a kapcsolatot
  • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott IT pozícióra a megfelelő szakembert, ezt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
  • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól az IT fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
  • Tisztában vagyunk azzal, hogy, mennyire keresett lett ez a szakma, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!