Miért olyan nehéz az IT fejvadászat?

 • a HR-esek, az IT vezetők a legtöbbször annyira elfoglaltak, hogy arra már nem jut idejük, hogy saját maguk keressék meg a legjobb programozót, IT-s szakembert vagy éppen fejlesztőt
 • Nehezíti a programozó kiválasztást, hogy nagyon kevés olyan IT szakember van piacon, aki megfelelő lenne, vagy ha mégis van szabadon lévő “szakember” hamar kiderül, hogy nem annyira megbízható. Mivel az igazán jó programozók éppen dolgoznak valahol, minimális az esély arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ha pedig jelentkezik valaki, arról nagyon gyakran kiderül, hogy vagy teljesen kezdő, vagy más problémák miatt nem dolgozik sehol
 • Tapasztalataink szerint az tényleg elvétve fordul elő, hogy jelentkezik az IT szakember egy állásra és meg is felel az elvárásoknak 
 • mivel 2021-ben szinte naponta változik a piaci elvárás az IT szakemberekkel szemben, rohamos léptekkel fejlődik ez a terület, egyre nehezebb megfelelő programozót kiválasztani
 • amikor a fenti okok miatt munkaerő-kiválasztó, fejvadász, vagy IT toborzó céghez fordulnak, gyakran csalódnak. Van, hogy nem a megfelelő embert találják meg nekik. A másik eset, amikor megkötik a szerződést, aztán amikor küldeni kéne a jelentkezőket, már nem lehet elérni a fejvadász céget, nem veszik fel a telefont, végül senki nem küld jelentkezőket.

Mi az IT fejvadászat, mi a különbség az IT fejvadászat és az IT toborzás között?

It fejvadász jelöltet keres.

Napjainkban az egyik legnehezebb feladata egy IT (információ technológia) területtel foglalkozó cégnek, hogy megtalálja a megfelelő szakembert. A legtöbb cég működéséhez már elengedhetetlen a jó IT-s szakember, a háttérben futó programok használatához, fejlesztéséhez, működtetéséhez mindenképp az adott szakterület specialistáját kell megtalálnunk.

Amikor IT szakembert keresünk, azt is tudjuk, hogy az IT technológia rohamos fejlődése miatt hiányszakma lett az IT szakember, a munkaerőpiacon szinte lehetetlen a korábbi módszerekkel rátalálni olyan emberre, aki megfelel a követelményeknek.

Az IT fejvadászat egy nagyon speciális terület, tisztában kell lenni a piacon lévő pozíciók közti különbséggel, nem mindegy, hogy “Full Stack fejlesztő”-t, vagy “Senior Front End Developer”-t keresünk. 

Mi a különbség az IT fejvadászat és az IT toborzás közt?

A fejvadász saját maga kutatja, hogy hol dolgozhat és keresi meg, a megfelelő szakembert, kiválasztja, végigviszi a folyamatot, mi az Ijob-nál így dolgozunk! Az IT toborzás során pedig hirdetés útján találja meg a munkavállalót. 

Az IT fejvadász abban jó, hogy megtalálja a jó szakembert akár kapcsolati hálókon keresztül, akár más platformokon.  Figyelnie kell arra is, hogy az adott munkakörbe beilleszthető legyen a munkavállaló, rendelkezzen a szükséges tapasztalatokkal, tudással, képességekkel és képesítésekkel.

Az is megnehezíti az IT fejvadászatot, hogy sok cég kezdett bele ebbe a tevékenységbe, sok vezető nem tudja eldönteni, melyik IT fejvadász céget válassza, hogy biztosan azt a munkaerőt találja meg, akire szüksége van. 

Milyen nehézségekbe ütköznek a IT fejvadász cégek, mennyire nehéz IT szakembert találni, hogyan változik a piac?

IT szakember dolgozik úton-útfélen.

A megfelelő célcsoport

Az alapvető és talán a legnagyobb kihívást az jelenti egy IT fejvadász cégnek, hogy a megfelelő célcsoportot tudják megszólítani. Az már egyértelmű, hogy egy hiányszakmáról van szó, hiszen sokkal kevesebb egy IT állásra jelentkező munkaerő, mint pl. egy sales munkakörre. Jóval több az álláshirdetés, mint ahány szakember van a piacon, megtalálni őket pedig még ennél is nehezebb. Ha belegondolunk abba, hogy van egy IT specialista, aki – szerencsésebb esetben – éppen állást keres, de legalábbis nyitott a váltásra, akkor is ott van az a probléma, hogy rengeteg megkeresést kap. Lehet, hogy LinkedIn-en van egy kitöltött profilja, ami alapján éppen alkalmas lehet az adott pozícióra, de az már egyáltalán nem biztos, hogy el is fogja olvasni a munkaerő-közvetítők, fejvadász cégek, IT torborzók leveleit. Vagy elolvassa, de már pár mondat után rájön arra, hogy maga a hirdetést feladó cég sincs teljesen tisztában a pozícióval, amire jelöltet keres, ezért elmegy a kedve a további olvasástól. Ilyenkor azt érezheti, hogy nem is érdemes telefonon sem felvenni a kapcsolatot a hirdetővel, nemhogy elmennie egy felvételi beszélgetésre.

Emiatt kiemelten fontos, hogy az IT fejvadász cég valóban olyan szakértőkkel dolgozzon együtt, akik tudják és ismerik is a jelenlegi IT állások speciális területeit. 

A motivált jelölt

Még abban az esetben is, ha megvan a megfelelő tudással rendelkező munkaerő, figyelembe kell venni, hogy ne csak a fizetés nagysága legyen fontos számára, hanem valóban motivált legyen, a legjobb, ha szereti is, amit csinál. Amiatt, hogy ennyire keresett a piacon az informatikus/fejlesztő/IT szakember, sok cég egymással versenyezve kínál több és több munkabért, abban reménykedve, hogy így megszerezhetik a legjobb munkaerőt.

Amiért még nem könnyű ez a feladat, az az, hogy a pozíciók annyira speciálisak, hogy már nem elegendő egy hirdetést feladni, gyakran nem is jelentkeznek rájuk.

Maguknak az IT fejvadászoknak sem egyszerű a feladatuk, különböző platformokon kell megkeresniük az IT specialistát, meg kell tudni szólítani őket, felkelteni az érdeklődésüket. 

10 legkeresettebb IT állás

forrás:  https://enterprisersproject.com/article/2020/5/it-careers-10-most-demand-it-jobs

 1. Software developer
 2. Network engineer3. Systems engineer
 3. Senior software developer
 4. Java developer
 5. Software QA engineer
 6. IT project manager
 7. Application developer
 8. Computer support specialist
 9. Business analyst

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani az IT fejvadász cégek közül?

 • Kifejezetten IT szakemberek fejvadászatára szakosodtunk, profi IT-s és HR szakértőkkel dolgozunk együtt és tartjuk velük a kapcsolatot. 
 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott IT pozícióra a megfelelő szakembert, ezt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!

Tisztában vagyunk azzal, hogy, mennyire keresett lett ez a szakma, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak.

Már próbáltad nem ment, alig, vagy nem megfelelő jelentkezők érkeztek, szeretnéd gyorsan megtalán az igazán jó embereket?

Add meg adataidat, és beszéljük át pontosan milyen emberre van szükséged!