2023-ban már nem elég egy hirdetést feladni ahhoz, hogy megtaláljuk az IT szektorból a megfelelő IT munkaerőt. Mivel szinte naponta változik a piaci elvárás az IT szakemberekkel szemben, rohamos léptekkel fejlődik ez a terület, egyre nehezebb megfelelő programozót, fejlesztőt, rendszergazdát találni, egyszóval az IT munkaerő fejvadászata nem egyszerű feladat. Nézzük meg, hogy mik a legkeresettebb IT pozíciók, hogyan változott az IT munkaerőpiac, melyik informatikai pozícióban keresnek a legjobban és hogy találjunk mégis megfelelő IT munkaerőt?

IT munkaerő dolgozik az irodában.

A programozó cégek nehezen találnak jó IT munkaerőt, mert…

 • az IT cégeknek rengeteg munkájuk van, gyakran új megbízást sem tudnak vállalni, emiatt az óriási leterheltség miatt már nem jut idejük az IT munkaerő-keresésre
 • nagyon kevés olyan programozó, szakember van piacon, aki megfelelő lenne, vagy ha mégis van szabadon lévő “szakember” hamar kiderül, hogy nem annyira megbízható
 • az igazán jó programozók, IT szakemberek éppen dolgoznak valahol, minimális az esély arra, hogy jelentkeznek egy álláshirdetésre, ha pedig jelentkezik valaki, arról kiderül, hogy vagy teljesen kezdő, vagy más problémák miatt nem dolgozik sehol
 • mivel 2022-ben szinte naponta változik a piaci elvárás az IT munkaerővel szemben, rohamos léptekkel fejlődik ez a terület, egyre nehezebb megfelelő programozót, IT szakembert kiválasztani
 • amikor a fenti okok miatt munkaerő-kiválasztó, fejvadász, vagy IT toborzó céghez fordulnak, gyakran csalódnak van, hogy nem a megfelelő embert találják meg nekik. A másik eset, amikor megkötik a szerződést, aztán amikor küldeni kéne a jelentkezőket, már nem lehet elérni a fejvadász céget, nem veszik fel a telefont, végül senki nem küld jelentkezőket.

Miben változott meg az IT munkaerő-piac?

Az informatika korábban eléggé zárt iparág volt, most azonban komoly versenyben van más szektorokkal is. A néhány évvel ezelőtt megjelent technológiákat, (például a cloud) ma már rengeteg cég alkalmazza, és nekik szükségük van tehetséges IT munkaerőre.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mekkora az IT munkaerő hiány az IT szektorban, de azt kevesebben tudják, hogy mennyire sokrétű lett az informatika, milyen új és milyen régebbi területekre keresnek IT munkaerőt. Vannak az informatikának olyan területei, amikhez már csak a 50-60+ éves IT munkaerő ért (pl. AS400-as programozó), mivel az egyetemeken már nem tanítják, mégis használatban van banki, nagyvállalati óriásrendszerekben. Azt is érdemes megemlítenünk, hogy az ún. bootcampek (programozó képzések) gyors alapot adnak ugyan, de valójában még sokat kell tanulniuk más módon is a programozó jelölteknek. Ezt már a cégek is tudják, hogy még sok energiát és időt vesz el pl. a tapasztaltabb munkatársaktól, hogy a kezdő, – esetleg bootcamp tanfolyamot végzett – programozóból végül hatékony IT munkaerő váljon. A COVID mindenképpen egy digitális robbanást okozott, és a hazai IT szektor egyik legnagyobb kihívása az lett, hogy ma már online dolgozhat az IT munkaerő, akár nemzetközi cégeknek is. Ahhoz, hogy megfelelő IT munkaerő dolgozzon a cégünknél, jó tudni, milyen pozíciókba milyen átjárási lehetőségek vannak, melyik terület mivel foglalkozik, hiszen eltérő tudás, tapasztalatok kellenek pl. egy IT projektmenedzser pozíció betöltéséhez és más egy Java fejlesztőnek.

Ahogy már említettük, bizonyos területekre még nehezebb megtalálni a megfelelő IT munkaerőt – vagy azért, mert már nincs szakember, vagy azért, mert a terület, amire IT munkaerőt szeretnénk, nagyon speciális. Ilyen speciális terület például az IT-biztonság, vagy a mesterséges intelligencia.

Mik a legkeresettebb IT munkaerő pozíciók ma Magyarországon?

 • DevOps szakemberek
 • Angular fejlesztők
 • React fejlesztők
 • Fullstack fejlesztők (Java+Angular, .NET+Angular)
 • IT rendszerszervezők
 • Java fejlesztők

Forrás: Bluebird

Még több pénzt kaphat az IT munkaerő?

Az IT szektorban egyre nagyobb a harc a jó IT munkaerő iránt, és bár a világjárvány előtt is jól kerestek az informatikusok, most még több fizetésért tudnak elhelyezkedni.

A home office megjelenésével kisebb a bérkülönbség a vidéki és a budapesti bérek között, ami a vidéken lévő IT cégeknek jelenthet problémát, hiszen fel kell venniük a versenyt a budapesti IT cégekkel az IT munkaerő fizetése tekintetében.

Érdemes megemlíteni, hogy nem csak a fizetés fontos tényező akkor, amikor egy cég IT munkaerőt keres. Egy pályakezdő informatikusnak például fontos szempont a fizetés nagysága mellett a képzések és a fejlődés lehetősége is. A medior és senior IT munkaerő inkább a rugalmas munkaidőt, és a különböző juttatásokat díjazza (pl. céges autó, magánnyugdíj-pénztár) a magas alapbér mellett.

Az IT fizetés

Általánosságban elmondható, hogy hazai viszonylatban a pályakezdő IT állásokban bruttó 400e Ft-tól indulnak a munkabérek, ezután a tapasztalattól függően emelkednek, a senior IT szektorban pedig elérheti a bruttó fizetés az 1,5-1,7 millió Ft-ot is, de vannak olyan cégek és pozíciók, ahol ennél még magasabb bérek is elérhetők.

Egy hazai felmérés szerint az IT projektvezetők keresnek legjobban, őket pedig a Java és a backend fejlesztők követik.

Miért érdemes fejvadászra bízni az IT munkaerő megtalálását?

A legtöbb cégnek nincs speciális kiválasztási rendszere vagy stratégiája, amivel hatékonyan meg tudnák találni az IT munkaerőt. Nehezíti a feladatot, hogy a legtöbb HR-es nem informatikus, külön IT HR részleg kéne ahhoz, hogy megtalálják az ideális IT munkaerőt. Ráadásul az informatikusok, azaz az IT munkaerő most jelentősen jobb helyzetben van az IT szektorban kialakult munkaerőhiány miatt, ők dönthetik el, melyik állást fogadják el, sőt azt is, melyik fejvadásszal veszik fel a kapcsolatot.

A vállalkozások motorját mindig a munkaerő jelenti, ezért az ideális munkatárs megtalálására nem szabad sajnálni a ráfordításokat, érdemes fejvadászra bízni a keresést, aki célzottan, a speciális feltételeknek megfelelően fog munkaerőt keresni. Azzal, hogy nem kell a cég vezetőjének vagy HR vezetőjének átböngészni akár több száz önéletrajzot, egyesével behívni és interjúztatni a jelölteket, időt és energiát spórolunk.

Fejlődnie kell az IT fejvadász cégeknek is?

Ahhoz, hogy egy IT fejvadász cég sikeres legyen, egyre több platformot és adatbázist kell használnia, hogy elérje a keresett IT munkaerőt. Már nem elég FB-on feltenni egy hirdetést, egy komolyabb IT fejvadász cégnek már nyomonkövető-rendszereket is allkalmaznia kell. Még fontosabbá válik a gyorsaság és az, hogy minél több IT munkaerőt tudjon elérni a fejvadász cég.

Azoknak a cégeknek, akik IT munkaerőt keresnek egyre inkább a fejvadászat sikere lesz a központi kérdés.

Mi az iJob-nál az IT munkaerőpiac alapos tanulmányozása után úgy döntöttünk, szakosodunk az IT munkaerő toborzására, ezért tovább bővítettük IT recruiterekkel csapatunkat, előtérbe helyeztük a sikeres és hatékony IT fejvadászatot, ezt bizonyítja az elmúlt időszakban történt több sikeres IT munkaerő megtalálása és elhelyezése megbízóinknál.

Mit nyújtunk mi, miért érdemes az IJob-ot választani a fejvadász cégek közül?

Más cégektől eltérően nálunk a fejvadászat díja nem az éves bér x %-a, hanem fix sikerdíj, aminek kb. 30%-a keresési díj. A keresési díjért cserébe vállaljuk, hogy 30 napon belül – pozíciótól függően – 3-5 fő, a követelménylistának tökéletesen megfelelő jelöltet küldünk, amennyiben ezt nem tudjuk teljesíteni, a keresési díj 100%-át visszafizetjük.

Azért tesszük ezt, mert ha – a legtöbb fejvadász díjával ellentétben – az éves bér x %-ért dolgoznánk, az lenne az érdekünk, hogy minél drágább / magasabb fizetést kérő munkatársat találjunk Nektek, megbízóinknak nem ez az érdeke.

 • Pl: ha egy jelentkező 10%-al kevesebbet fog keresni, egy átlagos fejvadász díjához képest, a mi díjunk a legtöbb esetben fedezheti is a munkabéren megspórolt összeget, így megbízási díjunk Neked akár pénzbe sem kerül.
 • Garanciát vállalunk az általunk kiközvetített munkavállalókért, ami lehet 30, 60, 90 vagy akár 120 nap.
 • Nem kérünk kizárólagos szerződést.
 • Törekszünk arra, hogy a lehető legjobb programozót /IT munkaerőt találjuk meg a lehető legkedvezőbb áron.
 • Ezzel költséget spóroljunk megbízóinknak.

Mindezen kívül az iJobnál…

 • Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott pozícióra a megfelelő szakembert, azt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül!
 • Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy, az adott szaktudás mennyire keresett lett, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak. Amit szintén egyeztetünk a megbízókkal.

Ha állást keresel, kattints álláskeresőknek menüpontunkra és nézd meg aktuális állásajánlatainkat.

Ha IT cégvezető, programozási vezető, HR-es vagy és nem találsz munkatársakat, kattints cégeknek menüpontunkra!