A KATA adónemet érintő változtatások hatása az IT iparágra

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért új adónemet javasol az informatikai szakemberek tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében. A szervezet közleményében azt írták, hogy a digitális ágazatokban is egyre több IT szakember dolgozik a hagyományos alkalmazotti viszonytól eltérő foglalkoztatási formában.

Az IVSZ megítélése szerint a KATA adónemet érintő változtatások ártalmasak és negatívan hatnak az ország versenyképességére.

 

Több ezer informatikus hiányzik

Az IVSZ továbbá arra is kitért, hogy Magyarország digitális fejlődését fenyegető egyik legfőbb korlátozó tényező az informatikai és digitális munkaerőhiány. A szervezet, a szaktárca és a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) megbízásából átfogó digitális munkaerőpiaci felmérés készült, melynek eredményei arra mutatnak, hogy a következő években is tovább fokozódik a munkaerőhiány: a munkaerőpiac keresleti oldalán egyre bővül a magas szintű digitális felkészültséget igénylő munkahelyek száma, amit a kínálati oldal nem képes lefedni. A hiány mértékét az előrejelzés szerint az informatikus mérnökök és IT szakemberek esetében 26 ezer főre becsülik.

Programozó laptop az asztalon

Új adónem kidolgozására van szükség

A Szövetség szerint szükség van egy stabil és kiszámítható adónemre, amely alacsony belépési küszöb mellett támogatja az atipikus munkavégzést (részmunkaidő, digitális nomád) a következő jellemzőkkel:

– digitalizált adminisztráció

-átláthatóság

-külső segítség nélkül is elvégezhető

-vélt adóelőnyökért nem ösztönöz fiktív gazdasági cselekményekre

-felfelé nyitott, így folyamatos átmenetet biztosít a komplexebb cégformák felé az adminisztráció és az összes adóteher változásában

Szakember számológépet és tollat tart a kezében

Az elvándorláson túl

Számos IT szakember élt eddig a katás adózás lehetőségével, legtöbbjük pedig cégeknek számlázott. A KATA megváltoztatása azt eredményezi, hogy az új adónemre való áttérésből származó adóterheket tovább hárítják a megbízók felé, vagy inkább alkalmazotti jogviszonyban helyezkednek el.

Mindennek hatására tovább fokozódhatnak a béremelkedések és elvándorlási hullám indulhat az informatikusok körében. Ha nem is hagyják el Magyarországot, sokan választják majd a remote munkavégzést, amelynek keretein belül külföldi cégnél dolgozhatnak, külföldi bérért.

Nem csak az informatikusok elvándorlása az egyetlen veszély: az IVSZ tapasztalatai alapján a hazai kis- és középvállalkozások technológiai fejlődését sok olyan tanácsadó, szabadúszó IT-szakember segíti, akik így rákényszerülve, hogy a katáról más adónemre térjenek át, így ők is csak drágábban tudják kínálni szolgáltatásaikat az egyébként is hagyományosan árérzékeny, és a DESI-index alapján a digitalizáció terén súlyos lemaradásokkal küzdő magyar KKV-szektornak. Egy rugalmasabb, átláthatóbb adónem hiánya jelentősen hátráltathatja a magyarországi vállalkozások digitális fejlődését.

Mi a megoldás?

A hazai KKV-szektorban rengeteg olyan informatikai szakember van, aki alvállalkozóként dolgozik be a cégeknek. Azonban sok cégvezető csak hitegeti magát, ha azt hiszi, hogy majd az alkalmazotti jogviszony felkínálása minden esetben megoldást jelenthet. Azok akik eddig katáztak, nem véletlenül választották ezt az adózási formát, hiszen nem feltétlenül akarnak újra 8-16 óráig tartó, irodai munkarendben dolgozni. Az így kiesett munkaerőt azonban pótolni kell.

A rövid, szeptemberi határidőre való tekintettel azonban már most el kell kezdeni a toborzást a kiesett munkaerő pótlására. Most még idejében le lehet csapni azokra az IT szakemberekre, akik nem várják meg, hogy ellehetetlenítsék őket. Mindemellett ezek a munkavállalók azontúl, hogy a tudásukkal és munkájukkal gazdagítják majd a céget, saját megbízóik a potenciális ügyfélkör részévé válhatnak.

Ha te is attól tartasz, hogy az új KATA adónemet érintő változtatások az informatikus bérek további, nagymértékű emelkedését idézik elő, vegyél fel még most idejében IT szakembert!

Még ma vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk, hogy idejében találj jó IT munkaerőt!

Miért érdemes IT szakember kiválasztásnál az IJobot választani?

-Kifejezetten IT szakemberek fejvadászatára szakosodtunk, saját adatbázisból közvetítünk, profi IT-s és HR szakértőkkel dolgozunk együtt és tartjuk velük a kapcsolatot.

-Sok vezető tapasztalja, hogy hiába hangzanak jól a fejvadászok, toborzó cégek ígéretei mégsem kapják meg azt a szakembert, akit keresnek. Mi nem így dolgozunk!

-Tisztában vagyunk azzal, hogy, mennyire keresett lett ez a szakma, és azzal is hogy a piaci elvárások szinte naponta változnak.

-Arra törekszünk, hogy a megbízóinknak korrekt információkkal szolgáljunk, ha nem tudjuk teljesíteni az adott IT pozícióra a megfelelő szakembert, ezt is kommunikáljuk, nem tűnünk el szó nélkül.

Forrás: Index.hu