Van kiút a munkerőhiányból?

A hazai felmérések szerint 600.000 munkavállaló távozott külföldre Magyarországról, de az egész régióban hasonló számokkal találkozunk. Ennek köszönhetően több százezer munkavállaló hiányzik Magyarországról.

Ma már a cégek, vállalkozások százai futnak versenyt a jó munkaerőért. Sajnos a magyar KKV-k nem csak egymással küzdenek, hanem fel kell venniük a kesztyűt a multikkal és a külföldre csábító munkahelyekkel szemben is.

Sokan alig találnak munkát, hogyan lehet munkaerőhiány?

“Jó bért adunk, a kollégáinkkal együtt imádunk itt dolgozni, de egyszerűen nem találunk munkakeresőt.”

Hogy megértsük, miért nem találunk megfelelő munkaerőt, előbb ismerjük meg a munkanélküliség típusait. A szakemberek négy típusú munkaerőhiányt, munkanélküliséget különböztetünk meg:

Súrlódásos munkanélküliség: a munkahelyváltás, fluktuáció során mindig vannak aktív munkaképes emberek az országban, akik két munkahely között vannak éppen. De ide sorolják azokat is, akik frissen végeztek az iskolával és még nem helyezkedtek el. Ez az oka, hogy egy országban nem lehet 0% a munkanélküliség.

Abszolút munkanélküliség: ha a társadalomban több az álláskereső, mint a kínált munkahelyek száma.

Technológiai munkanélküliség: akkor a legjellemzőbb, amikor egy új technológiai fejlesztés miatt sokan elvesztik a munkájukat. Jellemző volt az iparban és a mezőgazdaságban. A robotizáció miatt egyre gyakrabban találkozunk majd ezzel a fogalommal.

Struktúrális munkanélküliség: ez jellemző most Magyarországra és általában az kelet-közép európai országokra. A struktúrális munkanélküliség azt jelenti, hogy az álláskeresők szakmája, kompetenciája eltér a kínált állások betöltéséhez szükséges felkészültségtől. Így sok munkanélküli és sok betöltetlen pozíció is lesz egy időben. Például rengeteg pincért és burkolót keresnek, de egy időben sok a jogász, bölcsész végzettségű munkakereső is.

Mit tehetnek a KKV-k, ha túl akarnak élni?

A munkaerőhiány komoly próbatétel elé állítja a hazai cégeket. Aki nem lép időben, az behozhatatlan hátrányban találja magát!

Azonban még nem késő megoldást találni, csak alkalmazkodni kell a piac szabta feltételekhez. Manapság, ha jó munkavállalót akarunk találni, nem elég a kirakatba tenni egy cetlit, vagy kiírni a Facebook-ra, hogy “munkavállalót keresünk

“Nem tudom, hogy hol hibáztunk, nem találunk megfelelő jelentkezőt, pedig nincsenek nagy igényeink. Úgy néz ki, hogy nem értünk hozzá.”

A sikeres versenytársaink azért sikeresek, mert új, bevált és működőképes eljárásokkal szólítják meg a munkakeresőket, ezáltal nem azt az egy főt tudják felvenni, aki végre valahára jelentkezik, hanem bőven válogathat a jelentkezők közül!

Ehhez azonban nem elég egy Facebook poszt, vagy egy ingyenes hirdetés, hanem ma már komoly technikai feltételeknek kell megfelelni, hogy a megfelelő csatornákon elérjük az ideális munkavállalót. Egy jó hirdetéssel és a megfelelő online támogatással nem csak a munkakeresők között tudunk válogatni, de a szakma legjobbjait is el tudjuk érni, akik után kapkodnak a cégek. Ehhez azonban profi munkaerőtoborzóra van szükségünk.

Hiányszakma betöltése 2 héten belül!

Miben segít a profi?

“Nem jön el az interjúra, nem tölti ki a próbaidőt…”

A tapasztalt munkaerőközvetítő áldás lehet a cégek számára, ennek megfelelően egyre gyakrabban igénybe is veszik a szolgáltatásait.

A jó közvetítőt arról ismerjük meg, hogy gyakorlatilag mindent ő csinál:

  • ő írja az álláshirdetést

  • ő tudja, hogy hol kell hirdetni

  • előszűrést végez

  • hatékonyan és profin elvégzi a kiválasztást

  • képes szűkös határidőn belül is eredményt felmutatni

A hozzáértő munkaerőközvetítő előnyei pedig az alábbiak:

  • gyors, hiszen nem érünk rá hónapokat várni a megfelelő munkavállalóra

  • garanciát vállal a közvetített jelentkezők után, így teljes biztonságban vagyunk, továbbá biztosak lehetünk benne, hogy nem végez félmunkát

  • időt spórolunk, hiszen a munkaerőhiánnyal küzdő cégeknél a dolgozóknak még a maguk munkáját is nehéz elvégezni, ezért komoly feladat lehet egy teljes kiválasztási folyamatot a megfelelő minőségben levezényelni

“Összesen 87 munkaórát töltöttünk eddig a kiválasztással, de nem vezetett eredményre.”

A legnagyobb előny persze nem a gyorsaság, hanem az, hogy a cégünk megfelelően tud működni, bővülni az új munkavállalóval. Az alapos kiválasztási folyamat után a jelentkező nem csak szakmailag lesz felkészült (ezzel lerövidíti a betanulási folyamatot), hanem emberként is jól fog illeszkedni a csapatunkba.

Ez sarkalatos pontja a kiválasztás sikerességének és ennek köszönhetően nem fordulhat elő, hogy a próbaidő végén egyszer csak felmond a jelentkező és mi pedig kezdhetjük az egész kiválasztást elölről.

Ha meg kell ismételni a kiválasztást, akkor nem csak az új hirdetést és új beléptetést jelenti. Hanem elpazaroltuk vele a lehetőségét, hogy minél előbb betöltsük a pozíciót és azt a jelentős mennyiségű munkaidőt is, amit a kiválasztásra és betanításra fordítottunk.

A versenyszférában ez hatalmas kockázatot jelent.

Nektek is problémát okoz a munkaerőhiány?

Szeretnétek ti is a könnyebb és biztonságosabb utat választani?