A tech világa hipergyorsasággal fejlődik és modifikálja az IT szektort. Ennek következtében a népszerű programozási nyelvek listája is folyamatosan alakul, azonban egy dolog állandó: a Java, mint univerzális programnyelv még mindig dobogós, többek közt platformfüggetlenségéből és sokoldalúságából adódóan.

Na de milyen hatással van ez a munkaerőpiacra?

Hihetetlenül sok megkeresést kapunk munkáltatói oldal felől java fejlesztő pozíciók betöltésével kapcsolatban, ezen belül is a senior java fejlesztő szakemberekre a legnagyobb az igény.

Senior java fejlesztő mosolyogva néz a kamerába.

A közelmúltban történt sikeres elhelyezésünk is ehhez a pozícióhoz kötődik. Ügyfelünk egy határidős projekt megvalósításához keresett senior java fejlesztő munkatársat. A megbízás prioritást kapott, hiszen kérdésünkre, hogy mikorra legyen betöltve a pozíció a “tegnapra” válasz érkezett.

“Rengeteg időnk és kapacitásunk elment arra, hogy önéletrajzokat böngésszünk, interjúztassunk és sikertelen próbanapokat tartsunk. Amikor már azt hittük végre betöltöttük a pozíciót és fellélegezhetünk, jött az arcon csapás: az új munkaerő nem vált be. Bár a munkavégzéssel nem volt gond, sajnos kiderült az újdonsült kollégáról, hogy személyisége az interjún tapasztaltaktól teljesen eltérően, kicsit sem passzol a vállalati kultúránkhoz. “

Szakember kiválasztása grafika

“Mikor megkerestelek Titeket tudtam, nehéz feladat elé állítom a csapatot, hiszen már a projekt határidejének kitűzésekor szükségem volt egy tapasztalt java fejlesztő segítségére és sajnos túl sokáig húztam a dolgot, feladva megannyi eredménytelen álláshirdetést.”

Azon túlmenően, hogy számos kiválasztásunk kifejezetten a senior java fejlesztő foglalkozáshoz fűződik, a kihívást a megbízásokkal kapcsolatban a munkaerőpiac paramétereinek 180 fokos megfordulása jelenti. Általánossá vált, hogy nem a jelölt kopogtat a munkáltató ajtaján, hanem a munkáltató a jelöltén. Az a cégvezető, aki nem tud alkalmazkodni ehhez a paradigmaváltáshoz, nem fog tudni szakembert felvenni.

Mindemellett a járványidőszak hozadékaként új kapuk nyíltak a munkavállalók előtt: a Covid eltörölte az országhatárokat, és egyre elterjedtebb a remote munkavégzés. Sok magyarországi senior java fejlesztő már amerikai cégnél dolgozik, amerikai bérért, amerikai juttatásokkal, amivel nehéz felvenni a versenyt. Nem mindenki tud lépést tartani a magyar piacon.

“Az elején kételkedtem, hogy rövid időn belül sikerül fejlesztőt találni, senior java fejlesztőt meg pláne. DE legnagyobb megdöbbenésemre már egy hét elteltével több, az elvárásoknak megfelelő jelöltet is kaptam Tőletek. Pár nappal és 3 interjúval később már együtt dolgoztam a projekten az új senior java fejlesztő kollégával.”

Öltönyös emberek kezet fognak

A jelölteket saját adatbázisokból szűrjük ki, és kereséseink alapját minden esetben pontosan és részletesen elkészített felmérések adják.

Tanácsadásunkat követően ügyfelünk is megértette a munkaerőpiaci változásokat, és javaslatainkat megfogadva nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy rugalmas legyen a jelölt elvárásaival szemben, hiszen a jelentkező kvalitásai alapján a tökéletes választásnak bizonyult.

“Nagy elégedettséggel konstatáltam, hogy rendkívül eredményesnek bizonyult a Veletek való közös munka. Négy hete dolgozunk együtt a java szakértő munkatárssal, aki már a csapat nélkülözhetetlen tagjává vált.”

Neked is IT szakemberre van szükséged? Nem tudod hogyan és merre keresd az ideális munkatársat?

Ha Te is szeretnéd feltölteni megüresedett pozíciót, Mi az IJob-nál segítünk, hogy egymást válasszátok a lehető legjobb jelölttel!

Még ma vedd fel velünk a kapcsolatot, megmutatjuk, hogy találhatsz jó IT munkaerőt!