Csak egy bosszantóbb van annál, amikor a próbaidő alatt kiderül, hogy egy rossz munkavállalót vettünk fel: ha a próbaidő után derül ki ugyanez.

A cégek többségének a betanításra nincs kellő ideje. Gyakran a kilépő kolléga végzi az új munkatárs betanítását. Ez több veszélyt is rejt: lehet, hogy a kilépő már nem tud megfelelően koncentrálni az újoncra, vagy nem tudja megfelelően átadni a tudást a legjobb szándéka ellenére sem, de az is lehet, hogy rossz visszacsatolást ad az értékelés során.

A próbaidőt a cégek általában úgy kezelik, hogy “ez az az időszak, amikor még segítünk az új kollégának, hogy később már tudja magától is”.

Azonban pont a lényeget felejtjük el: a próbaidő valójában azt jelenti, hogy kipróbáljuk az új belépőt, hogy éles helyzetben hogyan tud teljesíteni. A betanítás és a próbaidő ezért teljesen mást jelentenek, nem szabad összemosni a kettőt.

Mik a leggyakoribb problémák?

  • a kollégák csinálják meg az új belépő helyett a feladatok érdemi részét

  • nem következetes az új belépő értékelése, azok az alkalmazottak, akik közvetlenül látják és értékelik az új belépő teljesítményét nehezen tudják objektíven megítélni azt, illetve a segítő szándék miatt a kritikát lehet, hogy nehezebben fogalmazzák meg (más tanítani és értékelni, mint ellátni egy pozíciót)

  • nem tudják szétválasztani azt, hogy a rutintalanság, vagy az alapvető kompetenciák hiánya miatt hagy kívánni valót maga után az adott munka a próbaidő során

Milyen veszélyekkel jár ez?

Sajnos nem csak a kiválasztással járó energiánkat pocsékoljuk el, hanem a betanítással járó munkaórák is feleslegesek, ha nem válik be az új tag. Ez a jelentős anyagi hátrányon túl azt is jelenti, hogy

  • ez alatt nem tud megfelelően teljesíteni a cégünk

  • lehet, hogy a tökéletes kollégát pont ez alatt az időszak alatt vették fel valahova

  • akár hónapokkal is elhúzódik a megfelelő kolléga megtalálása

A legnagyobb veszély azonban az, hogy a kevésbé alkalmas jelentkező tölti be az állást, ezzel pedig hatalmas hátrányba kerülhet a cégünk a piacon!

Szerencsére ezeket a kockázatokat tudjuk csökkenteni!

Megfelelő szakember által és több körön át tartó kiválasztási során nem kell tartanunk attól, hogy olyan emberrel foglalkozunk hónapokig, akiről később kiderül, hogy nem alkalmas.

Szeretnéd elkerülni a kockázatot? Szeretnéd, hogy a felvett kolléga minden szinten tökéletes legyen?

Mi ebben segítünk!